China koopt invloed, Taiwan verliest bondgenoten


Key takeaways

  • China gebruikt financiële prikkels en andere verleidingen om ontwikkelingslanden over te halen Pekings standpunt over de status van Taiwan te steunen.
  • De tactieken worden minder effectief, omdat veel landen de druk van China weerstaan.
  • China wil deze landen onder druk zetten om de diplomatieke banden met Taiwan te verbreken en zich aan te sluiten bij het standpunt van Peking.

De Taiwanese minister van Buitenlandse Zaken zegt dat China financiële lokmiddelen inzet om steun voor zijn Taiwan-standpunt te krijgen. Volgens hem biedt China geld en projecten aan ontwikkelingslanden om diplomatieke banden met Taiwan te verbreken. Peking wil dat landen Taiwan erkennen als onderdeel van China en hun officiële relatie met Taipei beëindigen. De minister stelt dat deze tactiek steeds minder effectief wordt, al gaf hij daar geen bewijs voor. China ziet Taiwan als een afvallige provincie die desnoods met geweld moet worden herenigd met het vasteland. De minister wees op een VN-resolutie uit 1971 die de Chinese zetel in de Veiligheidsraad naar Peking verplaatste. Volgens hem betekende dit het einde van de vertegenwoordiging van Chiang Kai-shek, die zich in Taiwan had gevestigd.

Taiwan verliest bondgenoten

China gebruikt volgens hem goedkope bouwprojecten, zoals stadions en spoorlijnen, om invloed te kopen in arme landen. Daarom is steun van de VS en EU nodig om deze juridische en diplomatieke druk te weerstaan, zegt hij. Door die druk heeft Taiwan nu nog maar 12 officiële bondgenoten, vooral kleine eilanden in de Stille Zuidzee. Taiwan verloor recent ook bondgenoten in Midden-Amerika, door de economische verleidingen van China. De VS heeft geen officiële banden met Taiwan, maar levert wel wapens en financiële steun. Taiwan is door China’s druk uitgesloten van de Verenigde Naties en andere internationale organisaties. Peking weigert te praten met de pro-onafhankelijke regering van Taiwan en blijft inzetten op diplomatieke isolatie.

Voorbeelden van Chinese diplomatieke druk

De tactiek lijkt soms succesvol. De Cookeilanden tekenden een geheim akkoord met China over zeebodemontginning. Dit leidde tot spanningen met Nieuw-Zeeland, de belangrijkste partner van de eilandengroep. Ook de Salomonseilanden verbraken hun relatie met Taiwan en tekenden een geheime veiligheidsovereenkomst met Peking. In Somalië zijn mensen met een Taiwanees paspoort niet meer welkom als bezoeker of transitpassagier. Zuid-Afrika dwong Taiwan zijn onofficiële kantoor te verplaatsen van Pretoria naar Kaapstad.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.