Key takeaways
- De agressieve acties van China ten opzichte van Taiwan hebben de VS ertoe aangezet hun militaire aanwezigheid in de Indische en Stille Oceaan te vergroten.
- De intensievere relatie tussen Taiwan en de VS zet zich voort onder zowel de Trump- als de Biden-regering.
- President Lai benadrukt de zelfbeschikking van Taiwan en dringt er bij China op aan om het streven naar democratie, vrijheid en mensenrechten te respecteren.
Het Taiwan-beleid van China heeft volgens president William Lai onbedoelde gevolgen voor de regio. Hij stelt dat de agressieve acties van Beijing ten opzichte van Taiwan de VS ertoe hebben aangezet om hun militaire aanwezigheid in de Indo-Pacific te vergroten, een ontwikkeling die op de lange termijn misschien niet in het belang van China is.
Lai benadrukt dat Taiwan een vreedzame en democratische samenleving is en dringt er bij China op aan om zijn aanpak te heroverwegen. Hij benadrukt dat de relatie tussen Taiwan en de VS zich verdiept en noemt de voortdurende steun voor Taiwan onder zowel de Trump- als de Biden-regering. Lai spreekt ook zijn vertrouwen uit in de lopende onderhandelingen met de VS om mogelijke heffingen op Taiwanese goederen te voorkomen, omdat hij erkent dat deze een grote impact hebben op de Taiwanese economie.
Taiwans perspectief op het beleid van China
Lai onderstreept China’s decennialange militaire opbouw, die hij ziet als een duidelijke indicatie van Pekings ambitie om het westelijke deel van de Stille Oceaan te domineren en de wereldorde opnieuw vorm te geven. Hij wijst op de verschuiving in de betrekkingen tussen de VS en China van partnerschap naar rivaliteit, waarbij de VS China nu als een bedreiging zien. Lai benadrukt het belang van de zelfbeschikking van Taiwan en stelt dat China het streven van Taiwan naar democratie, vrijheid en mensenrechten moet respecteren.
Met behulp van een zakelijke metafoor vergelijkt Lai China met een groot bedrijf dat probeert een kleiner bedrijf (Taiwan) tot een fusie te dwingen. Hij beweert dat Taiwan, als democratische samenleving, het recht heeft om zichzelf onafhankelijk te besturen. Deze analogie leidde tot kritiek van de oppositie Kuomintang (KMT), die Lai ervan beschuldigde de nationale soevereiniteit als onderhandelingstroef te gebruiken en zijn inzet voor de onafhankelijkheid van Taiwan in twijfel trok.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!