Het aantal drugsdoden in Engeland en Wales heeft vorig jaar een recordhoogte bereikt sinds het begin van de registraties in 1993. Ruim 4.560 mensen kwamen om door de gevolgen van druggebruik.
In 2020 stierven 4.561 mensen door drugsvergiftiging in Engeland en Wales, een stijging van 3,8 procent tegenover het jaar ervoor. Dat komt overeen met 79,5 sterfgevallen per miljoen mensen.
Volgens het Britse Office for National Statistics (ONS) was bijna een vijfde van de sterfgevallen vorig jaar te wijten aan een onbedoelde vergiftiging (861), gevolgd door psychische stoornissen en gedragsstoornissen als gevolg van druggebruik (705). Er waren ook 500 gevallen van opzettelijke zelfvergiftiging.
Opvallend: bij ongeveer de helft van alle sterfgevallen waren er opiaten ingenomen. Bij zo’n 777 sterfgevallen was er cocaïne in het spel, een stijging van 9,7 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Meer dan twee derde van de drugsdoden waren mannen en de meesten waren tussen de 45 en 49 jaar oud.
“Noodtoestand”
Clare Taylor, de nationale directeur van de liefdadigheidsinstelling Turning Point, die diensten verleent op het gebied van gezondheidszorg en sociale zorg, trekt aan de alarmbel. “Covid-19 heeft invloed gehad op de geestelijke gezondheid van de natie, maar het effect van isolatie, financiële onzekerheid en angst heeft veel mensen getroffen die toch al kwetsbaar waren, waaronder mensen met een verleden van drugs- of alcoholproblemen, en sommige mensen hebben niet de steun gekregen die ze nodig hadden”, zei Taylor aan de Britse krant The Guardian.
Uit andere cijfers die vorige week werden vrijgegeven, bleek dat er in Schotland alleen al vorig jaar 1.339 drugsdoden waren – het hoogste cijfer in Europa. Verschillende steungroepen in het Verenigd Koninkrijk roepen de Britse regering op om “wakker te worden” na jaren van bezuinigingen op de verslavingszorg.