E-commercegigant Amazon heeft in het tweede kwartaal een nettowinst van 7,8 miljard dollar (6,56 miljard euro) geboekt. Dat is een stijging van 48 procent ten opzichte van een jaar geleden. Het resultaat is te danken aan onlineshoppen en de cloud, schrijft Belga. Toch daalde het Amazon-aandeel donderdag in de uitgebreide handel met meer dan 7 procent nadat het bedrijf zijn eerste omzetdaling in drie jaar rapporteerde en zwakke verwachtingen gaf voor het derde kwartaal.
Amazon: omzetgroei van onlineverkoop vertraagt nu lockdownmaatregelen uitdoven
Waarom is dit belangrijk?
Lockdownmaatregelen waren big business voor streamingplatformen en e-commercebedrijven. Nu meer mensen gevaccineerd zijn, we langzaam maar zeker in post-pandemische tijden lijken te komen (en dus minder thuis gaan zitten), is het mogelijk dat deze bedrijven zichzelf moeten heruitvinden.De omzet van Amazon groeide met 27 procent jaar op jaar tot 113,08 miljard dollar. Dat is een aanzienlijke vertraging ten opzichte van het tweede kwartaal van 2020, toen de omzet met 41 procent omhoogschoot op jaarbasis.
- In een gesprek met CNBC gaf Brian Olsavsky, CFO van Amazon, de schuld van de moeilijke jaar-op-jaarvergelijkingen aan zijn activiteiten tijdens de covidlockdowns. Medio mei vorig jaar zag Amazon de groeicijfers oplopen tot 35 à 45 procent, zei hij.
- “Dat is bijna gedaan (de lockdowns, red.) en dat is waarom je een (…) het groeipercentage naar beneden ziet komen”, zei Olsavsky, eraan toevoegend dat Amazon verwacht dat de langzamere groei de komende kwartalen aanhoudt.
- Voor het derde kwartaal zei Amazon dat het verwacht een omzet te boeken tussen de 106 miljard en 112 miljard dollar, wat neerkomt op een groei van 10 tot 16 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat is ruim onder de consensusramingen van 119,2 miljard dollar.
- “Onze klanten zijn veilig en gezond en bestellen bij ons. En we weten dat er meer vakanties zullen zijn of meer mobiliteit. Het zullen dingen zijn waar mensen vorig jaar waarschijnlijk voor terugschrokken en dat is allemaal goed”, zei Olsavsky tijdens het gesprek met verslaggevers. “Maar het leidt er wel toe dat ze andere dingen gaan doen dan winkelen (…)”
- Dit doet denken aan een soortgelijke waarschuwing van Facebook, dat bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers eerder deze week zei dat de omzetgroei zou vertragen na de pandemische hoogten.
Met dank aan de cloud
Hoewel de omzet van Amazon in het tweede kwartaal dus tegenviel, overtrof de winst de verwachtingen, geholpen door de zeer lucratieve inkomsten uit cloud computing-diensten, abonnementen en reclame.
- Amazons “andere” unit, die reclame en andere diensten omvat, zag zijn inkomsten met 87 procent toenemen op jaarbasis tijdens de periode.
- Amazon Web Services zag zijn inkomsten in het tweede kwartaal met 37 procent stijgen, sneller dan de groei van 32 procent in het vorige kwartaal. De omzet van AWS kwam in het afgelopen kwartaal uit op 14,81 miljard dollar en overtrof daarmee de door analisten geraamde 14,20 miljard dollar.
Derde kwartaal
Amazon zei ook dat de operationele winst in het derde kwartaal tussen de 2,5 en 6 miljard dollar zal liggen.
- Dat is nog steeds een pak lager dan de 6,2 miljard dollar aan kosten die het heeft gemaakt voor zaken als coronaveiligheidsmaatregelen in het derde kwartaal van 2020.
- Olsavsky zei in een gesprek met investeerders dat Amazon zich midden in een meerjarige investeringscyclus bevindt, die onder meer grote uitgaven omvat om de opslagcapaciteit in het hele land te vergroten.
- De meeste uitgaven van Amazon voor 2021 en de opening van gebouwen zijn gepland voor de tweede helft van het jaar, voegde hij eraan toe.
Personeelsbestand
Het junikwartaal was het laatste volledige kwartaal met Jeff Bezos als CEO. Op 5 juli droeg Bezos de rol van CEO over aan Andy Jassy, die eerder AWS leidde. Bezos is nu uitvoerend voorzitter.
- Amazons personeelsbestand blijft daarnaast toenemen. Aan het eind van het derde kwartaal had Amazon wereldwijd 1,33 miljoen mensen in dienst, een stijging van 52 procent op jaarbasis.
- Een stijging van het aantal gevallen van de Delta-variant van Covid-19 heeft sommige bedrijven in Silicon Valley, waaronder Facebook, Google, Uber en Twitter, ertoe aangezet hun plannen voor terugkeer op kantoor te herzien en vaccinaties voor werknemers verplicht te stellen of kantoren opnieuw te sluiten.
- Olsavsky vertelde verslaggevers dat Amazon zijn plannen om werknemers in september te laten terugkeren niet heeft aangepast. Het bedrijf zal niet eisen dat werknemers worden gevaccineerd, zei hij.
(tb)