Wie is Andy Jassy, de nieuwe CEO van Amazon?

‘Andy werkt al bijna even lang bij Amazon als ik,’ schreef Jeff Bezos in een brief aan zijn personeel, waarin hij zijn opvolger bekend maakte. ‘Hij zal een uitstekend leider zijn en heeft mijn volle vertrouwen.’ Maar wie is deze Andy Jassy eigenlijk, de CEO in wording van Amazon?

Groot nieuws uit de internationale bedrijfswereld gisteren: Amazon-bezieler Jeff Bezos doet afstand van zijn functie als CEO. Het is de eerste keer dat er iemand nieuw aan het hoofd komt van zijn bedrijf. Ooit begon Amazon in 1994 als een klein online boekenwinkeltje, dat later uitgroeide tot een retailgigant.

Bezos behoudt de titel van uitvoerend voorzitter, maar draagt vanaf het derde kwartaal van 2021 zijn taken over aan Andy Jassy (52). Jassy is momenteel CEO van Amazon Web Services (AWS), de cloudafdeling van de retailer. Zijn naam circuleerde al langer en komt daarom niet als een grote verrassing.

Van de schoolbanken geplukt

Jassy voegde zich in 1997 bij de Amazon-club, rechtstreeks van de schoolbanken geplukt bij Harvard Business School. ‘Ik deed mijn laatste eindexamen, de eerste vrijdag van mei in 1997, en begon meteen de maandag daarna te werken bij Amazon’, zei Jassy in een podcast van Harvard Business School in september. ‘Ik wist toen nog niet hoe mijn baan eruit zou zien, of wat mijn titel zou worden.’

Aanvankelijk fungeerde Jassy als salesman en bracht hij producten aan de man bij consumenten. Vanaf 2003 zette hij mee zijn schouders onder AWS, een cloudservice die de infrastructuur levert aan bedrijven, scholen en overheden om websites en apps te beheren. In de jaren daarna groeide het cloudplatform verder uit. Intussen bezit het bijna de helft van de wereldmarkt voor openbare cloudinfrastructuur. Amazon heeft een dominant marktaandeel van 30% in de markt van cloud computing. Ook binnen het bedrijf zelf is AWS een cashkoe. In het laatste kwartaal van 2020 was deze afdeling verantwoordelijk voor 52 procent van de winst van het bedrijf. Het jaar daarvoor was dat bijna 75 procent.

Andy Jassy staat bekend om zijn charisma tijdens keynotes, en is goed in het begrijpen van technische details. Foto: Isopix

Oog voor detail en rocksterallures

De nieuwe CEO staat erom bekend technische details goed te begrijpen. In het verleden kreeg hij al rocksterallures toegedicht voor zijn charisma tijdens keynotes op de jaarlijkse conferentie van AWS.

Hoe hij als CEO zal zijn, is nu de vraag. Een reactie die hij in 2017 gaf aan een journalist van Fast Company, suggereert dat hij zoveel mogelijk de vinger aan de pols zal houden binnen het bedrijf. ‘Een van de fouten die leiders soms maken, is dat ze te ver verwijderd raken van details binnen het bedrijf. Elk bedrijf kampt altijd met zaken die werken en zaken die niet werken. Dat is oké. Je kan de dingen proberen oplossen die niet werken, zolang je er maar van op de hoogte blijft. Dan kan je relatief snel schakelen. Maar als je erg ver weg blijft van die details en pas weet hebt van problemen als die zich al zes à twaalf maanden voordoen, is het gat dat je moet dichten veel groter.’

Af en toe laat Jassy zich uit over sociale kwesties via Twitter, bijvoorbeeld toen de zwarte vrouw Breonna Taylor in haar huis werd vermoord door blanke politieagenten tijdens een mislukte inval, of over LGBTQ-rechten. Volgens zijn Twitterprofiel heeft hij twee kinderen, is hij een grote fan van sport, muziek en films, en een ‘ervaren ‘buffalo wings’-eter’.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20