Hoeveel rendement kan je halen als je jaarlijks 1.000 euro belegt in de Bel20?

Wie zijn geld op een spaarboekje parkeert, moet doorgaans tevreden zijn met een rendement van 0,11 procent, het absolute minimum in ons land voor gereglementeerde spaarboekjes. Dat is ruimschoots onvoldoende om je koopkracht te beschermen. Wie zich wil indekken tegen prijsstijgingen, moet andere horizonten verkennen.

Waarom is dit belangrijk?

Door het beleid van de Europese Centrale Bank krijgen spaarders nauwelijks nog een vergoeding voor hun spaarinspanningen. Sommige banken hebben zelfs een manier gevonden om de spaarrente te laten zakken tot 0 procent. Wie zijn koopkracht wil beschermen, wordt in principe verplicht om een deel van zijn spaargeld te beleggen. De gouden regel blijft wel: beleg enkel met kapitaal dat je kan missen.

De afgelopen jaren hebben nagenoeg alle banken de spaarrente verlaagd tot 0,11 procent. Dat is het gevolg van het lagerentebeleid dat de Europese Centrale Bank (ECB) voert. Dankzij een lage rente is sparen minder aantrekkelijk en wordt lenen veel goedkoper. De toezichthouder wil op die manier meer geld doen stromen naar de reële economie. Het doel is om op middellange termijn een inflatie te bekomen van net geen 2 procent.

Inflatie knibbelt aan koopkracht

Die inflatie zit de afgelopen maanden net in de lift. Het inflatiecijfer voor de maand juni kwam uit op 1,9 procent. Dat is 17 keer meer dan wat je krijgt op de meeste spaarboekjes. Wie al zijn kapitaal op zijn spaarboekje parkeert, moet dus aan koopkracht inboeten. Op dit moment verlies je per 1.000 euro spaargeld 17,9 euro aan koopkracht. Door een deel van je kapitaal te beleggen, kan je je beter indekken tegen de inflatie. We hebben berekend hoeveel rendement je kan realiseren als je jaarlijks 1.000 euro belegt.

We nemen een belegging in de Bel20 als voorbeeld. Het is mogelijk om te beleggen in de Belgische sterindex via een zogeheten ETF. Een ETF is een tracker die een bepaalde index volgt. De Bel20 staat sinds het ontstaan in 1991 garant voor een geannualiseerd rendement van 7,64 procent (inclusief herinvesteren dividenden), leert een berekening van Euronext. Voor deze oefening gaan we ervan uit dat dit ook het geval zal zijn voor de komende jaren.

Vijf tot twintig jaar beleggen

Wie zijn kapitaal vijf jaar belegt in de Bel20, heeft na die periode welgeteld 6.270 euro op zijn effectenrekening staan. Dat is dus een rendement van 1.270 euro. Wie jaarlijks 1.000 euro op een spaarboekje parkeert, heeft na vijf jaar sparen 17 euro verdiend aan zijn spaarinspanningen.

De winsten lopen gevoelig op naarmate je langer belegt. Dat komt door het sneeuwbaleffect. Door de dividenden opnieuw te beleggen, renderen die op hun beurt. Door tien jaar lang jaarlijks 1.000 euro te beleggen, heb je na een decennium beleggen 15.329 euro. Dat is een extraatje van 5.329 euro. Indien je dat geld op een spaarboekje had laten staan, zou je 10.061 euro bijeen gespaard hebben, of een rendement van 61 euro gerealiseerd hebben.

Tot slot bekijken we hoeveel rendement je kan realiseren als je twintig jaar belegt. Wie twintig jaar lang 1.000 euro belegt in de Bel20, heeft op het einde van de rit 47.337 euro. Dat is dus ruimschoots een verdubbeling van het geïnvesteerde kapitaal. Indien je die 20.000 euro gedurende diezelfde periode op een spaarboekje had laten staan, zou je na twee decennia sparen tevreden moeten zijn met 20.233 euro, oftewel een rendement van 233 euro.

Dit is een oefening gemaakt op basis van historische rendementen. De cijfers geven dan ook geen garantie voor wat de toekomst brengen zal. Beleggen gaat nog altijd gepaard met risico’s. (lb)

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.