De Europese Commissie heeft een juridische poging verloren om het Brits-Zweedse farmaceutische bedrijf AstraZeneca te dwingen miljoenen extra doses van zijn Covid-19-vaccins te leveren. Omdat Astra eerder in de levering had gefaald, wou de EU het bedrijf hoge boetes laten betalen.
De rechter heeft het farmaceutische bedrijf niet kunnen verplichten zijn leveringsschema te versnellen, weet de Financial Times.
De Commissie had AstraZeneca in april voor de rechter gedaagd omdat ze meende dat het bedrijf het voorkoopcontract over de levering van zijn vaccin niet had nageleefd.
Aanvankelijk werd verwacht dat AstraZeneca in de eerste zes maanden van dit jaar 300 miljoen doses aan de EU zou leveren, maar die prognose werd na productieproblemen teruggebracht tot slechts 100 miljoen. De Commissie wilde dat een Belgische rechter het bedrijf zou opdragen om dat cijfer te verhogen tot 120 miljoen, met een boete van 10 euro per dosis per dag voor elk tekort – boetes die in de miljarden euro’s hadden kunnen lopen.
Volgens AstraZeneca heeft de rechter AstraZeneca echter bevolen om slechts 10 miljoen doses meer te leveren dan het bedrijf al heeft gestuurd – in totaal 80 miljoen doses, tegen september – wat het bedrijf voor eind juni, eerder dan gepland, kan afronden.
Overwinning voor beiden?
Beide partijen eisten de overwinning op in deze curieuze juridische strijd. Zo zei AstraZeneca blij te zijn met het vonnis van de rechtbank en zei de Commissie dat dit haar standpunt bevestigde.
Jeffrey Pott, algemeen juridisch adviseur van AstraZeneca, verklaarde: “AstraZeneca heeft zijn overeenkomst met de Europese Commissie volledig nageleefd en wij zullen ons blijven concentreren op de dringende taak om een doeltreffend vaccin te leveren, dat wij zonder winstoogmerk leveren om mensen in Europa en de rest van de wereld te helpen beschermen tegen de dodelijkste pandemie in een generatie.”
Ook Ursula von der Leyen, voorzitter van de Commissie, las het vonnis als een overwinning: “Deze beschikking bevestigt het standpunt van de Commissie: AstraZeneca heeft zich niet gehouden aan de toezeggingen die het in het contract heeft gedaan. Het is goed om te zien dat een onafhankelijke rechter dit bevestigt,” zei zij.
Lees ook: Boodschap voor de EU: “Klaag AstraZeneca niet aan, zijn advocaten halen jullie uit elkaar”