Met de opkomst van de elektronische handel zijn praktijken die ooit gerechtvaardigd leken, dat niet meer. Dit is met name het geval voor de btw-vrijstelling op online verkopen, op niet-Europese sites, van minder dan 22 euro. Vandaag staat iedereen op hetzelfde niveau, zelfs niet-geregistreerde bedrijven.
Wat is de huidige regel? De Europese Unie bood vroeger een btw-vrijstelling voor onlinebedrijven die buiten de EU waren gevestigd. Dit betekende dat op deze sites voor aankopen van minder dan 22 euro geen btw werd geheven. Dit maakte het voor deze sites gemakkelijker om de Europese markt te betreden en kwam ten goede aan consumenten die minder betaalden – verzendkosten niet meegerekend.
Maar het probleem was dat veel sites hier misbruik van maakten om deze toelage te gebruiken voor al hun producten, zelfs voor producten die niet meer dan 22 euro kosten. Misbruiken werden bestraft, maar niet allemaal opgespoord, vooral niet met de e-commerceboom die door de pandemie werd veroorzaakt.
Wat verandert er? Met ingang van 1 juli schaft de Europese Unie deze vrijstelling gewoon af. Om eerlijk te zijn tegenover nationale en Europese sites, zal iedereen nu btw betalen, ongeacht of de site in de EU geregistreerd is of niet.
Wat betekent dit voor u in de praktijk? De prijzen van sommige online aankopen zullen stijgen. Dit zal onder meer het geval zijn voor producten gekocht op sites, zoals AliExpress, Wish, Amazon.com. Die zijn immers gevestigd buiten de Europese Unie. U betaalt dus 21 procent btw op alle producten, ook al kosten ze maar een paar euro. Voor boeken is de btw vastgesteld op 6 procent.
Afgezien van de prijsverhoging zult u geen ander verschil merken als de site geregistreerd is bij de Europese Unie. Maar er zijn er nog maar weinig bedrijven die dat gedaan hebben. Als gevolg daarvan zullen de sites de belasting niet zelf kunnen innen. Het zijn dus de koeriersbedrijven die ervoor zullen zorgen. Zij zorgen reeds voor de betaling van de douanerechten indien nodig.
Waarschuwing. U moet heel voorzichtig zijn. Want als de site niet geregistreerd is, zult u de prijs van de belasting niet zien bij de betaling van uw aankopen. U zult een tweede factuur krijgen waarin gevraagd wordt om 21 procent btw te betalen bovenop de aankoop. Op dit moment is het erg moeilijk om te weten welke site geregistreerd is.
Wanneer u uw bestelling plaatst, controleer dan of de vermelding btw verschijnt. Indien dit niet het geval is, moet u er rekening mee houden dat u mogelijks nog een extra factuur ontvangt met de btw-afrekening.
Lees ook:
- Online winkelen buiten EU wordt duurder: hoeveel moet u extra betalen?
- Zwitserland heeft de beste markt voor e-commerce ter wereld
- Belgische e-commerce scoort beter dan buurlanden, maar vooral door transacties tussen bedrijven
(jvdh)