Online winkelen buiten EU wordt duurder: hoeveel moet u extra betalen?

Wie vanaf 1 juli via een onlinewinkel producten van buiten de Europese Unie (EU) koopt, kan voor een onaangename verrassing komen te staan. Zodra de zomermaand start, geldt er een nieuwe BTW-regel voor goederen die afkomstig zijn van buiten de EU. Wat betekent dat voor uw portefeuille?

Waarom is dit belangrijk?

Sinds de start van de coronacrisis bestellen we almaar meer producten online. Het is daarom belangrijk om een perfect overzicht te hebben van de kosten. De nieuwe regeling van de EU kan vergaande gevolgen hebben voor mensen die veel online winkelen. Door de afschaffing van de BTW-vrijstelling kan een pakje al snel enkele tientallen euro’s meer kosten. Die vrijstelling werd gezien als een concurrentievoordeel voor webwinkels buiten de EU. Daarom heeft de EU nieuwe regelgeving ingevoerd om ervoor zorgen dat Europese webshops beter kunnen concurreren met webgiganten buiten de EU.

Goederen bestellen van buiten de EU gaat vandaag in de meeste gevallen al gepaard met een prijskaartje. Wie bijvoorbeeld een paar schoenen uit de Verenigde Staten koopt, moet daarop BTW en eventuele dounakosten en invoerrechten betalen. Het prijskaartje kan daardoor gevoelig oplopen.

Tientallen euro’s extra

Een berekening leert dat wanneer u een paar schoenen koopt ter waarde van 120 euro, exclusief verzendingskosten van 20 euro, u 34.44 euro BTW moet betalen en 24 euro douanekosten. Wanneer we alle kosten samentellen, komt het totale prijskaartje uit op 198,44 euro. Dat is maar liefst 65 procent meer dan de aankoopprijs. Soms neemt de verkoper de douanekosten op zich. In dat geval daalt het prijskaartje tot 174,44 euro.

De verschuldigde douanekosten zijn afhankelijk van de volgende factoren:

  • 0 euro voor verzendingen lager dan 22 euro, inclusief verzendingskosten (verandert vanaf 1 juli)
  • 24 euro voor verzendingen met een maximale waarde van 150 euro, inclusief verzendingskosten
  • 32 euro voor verzendingen met een waarde van meer dan 150 euro, inclusief verzendingskosten

Tot nu toe geldt er wel een BTW-vrijstelling voor goederen met een waarde van 22 euro of minder, inclusief verzendingskosten. U moet dan ook geen douanekosten betalen. Daar komt vanaf 1 juli verandering in. De BTW-vrijstelling gaat dan op de schop. Dat betekent dat u dus ook BTW en eventuele douanekosten (zie verder) moet betalen op goederen die minder waard zijn dan 22 euro.

Wie bijvoorbeeld een paar sokken koopt in een Chinese webwinkel ter waarde van 12 euro, moet vanaf 1 juli 2,52 euro BTW betalen. De nieuwe regeling geldt voor alle webwinkels buiten de EU.

Import One Stop Shop

Ook bij de kleinere aankopen loopt u het risico dat u eventueel douanekosten moet betalen. De verkopers buiten de EU zijn immers verplicht om vanaf deze zomer een elektronische douaneaangifte in te dienen. De EU heeft daar wel een overkoepelend platform voor opgericht: de Import One Stop Shop (IOSS).

Het feit of de webwinkel al dan niet is aangesloten bij de IOSS, bepaalt of u extra kosten moet betalen. Indien een webshop zich heeft aangesloten bij het platform wordt de BTW vooraf verrekend. Daardoor ontsnapt u aan de douanekosten. Wanneer dat niet het geval is, worden de BTW en douanekosten achteraf berekend. De koerierdiensten, zoals bpost of PostNL, zullen vragen om de kosten te betalen alvorens ze het pakje afgeven. Ze kunnen op hun beurt kosten aanrekenen voor die dienstverlening.

Momenteel is het als consument niet mogelijk om na te gaan of een webwinkel is aangesloten bij de IOSS. U kunt dat enkel te weten komen als de BTW wordt aangerekend bij de afhandeling van de transactie. Indien dat het geval is, is de kans zeer klein dat u onverwachte kosten moet betalen.

Hou er tot slot rekening mee dat u ook invoerrechten moet betalen als de totale waarde van uw verzending meer bedraagt dan 150 euro. Dat tarief is afhankelijk van het product en wordt bepaald volgens de door de EU opgestelde goederennomenclatuur. De IOSS-regeling geldt overigens enkel voor goederen (inclusief verzending) die minder kosten dan 150 euro.

(lb)

Lees ook:

Meer