Het bedrijf Microsoft Round Island One heeft het voorbije boekjaar een winst van 315 miljard dollar laten optekenen. Daarop hoefde de onderneming, een Ierse dochter van het Amerikaanse softwareconcern Microsoft, geen enkele dollarcent belasting te betalen. Dat heeft de Britse krant The Guardian gemeld. Microsoft Round Island One is immers fiscaal geregistreerd in Bermuda, waar geen heffing op bedrijfswinsten bestaat.
De winst van de onderneming – die enkel een aantal bestuurders telt en geen enkele werknemer in dienst heeft – komt overeen met nagenoeg driekwart van het totale bruto binnenlandse product van Ierland, dat vorig jaar een niveau van 437 miljard dollar liet optekenen.
Licenties
Microsoft Round Island One, verantwoordelijk voor de inning van de wereldwijde inkomsten uit software-licenties van de Amerikaanse onderneming, zag zijn winsten vorig boekjaar nog sterk oplopen. Het jaar voordien boekte het bedrijf, officieel gevestigd in de Ierse hoofdstad Dublin, een positief resultaat van 10 miljard dollar. De Ierse onderneming kondigde aan vorig jaar aan het moederbedrijf in twee fases een dividend van in totaal 55 miljard dollar te hebben betaald.
De Amerikaanse Senaat heeft eerder al een onderzoek opgezet naar Microsoft en Ierland over het gebruik van Microsoft Round Island One en andere Ierse dochterondernemingen voor een verlaging van de belastingen die anders in de Verenigde Staten of elders verschuldigd zouden zijn.
Negen jaar geleden werd daarbij al gezegd dat Microsoft en andere technologiebedrijven waarschijnlijk de grootste gebruiker waren van deze offshore entiteiten om intellectueel eigendom over te dragen. Aangevoerd werd Microsoft in de jaren negentig van de voorbije eeuw is gestart met de uitbouw van een complex web van onderling verbonden buitenlandse entiteiten om de internationale verkoop te vergemakkelijken en belasting te verminderen.
Een woordvoerder van Microsoft wierp in een reactie echter op dat het bedrijf al meer dan vijfendertig jaar in Ierland actief is en in het land belangrijke investeringen heeft gedaan. ‘De onderneming is in Ierland een belastingbetaler en werkgever en levert een belangrijke bijdrage tot de nationale economie’, aldus de woordvoerder.
‘Onze organisatorische en fiscale structuur weerspiegelt onze complexe wereldwijde activiteit. Wij voldoen daarbij ook in alle landen volledig aan de wetten en vereisten die lokaal worden gesteld.’
Wansmaak
‘De fiscale agressie die door Microsoft tentoon wordt gespreid en door Ierland wordt gefaciliteerd, is ongelooflijk’, zegt echter Paul Monaghan, chief executive van de belangengroep Fair Tax Foundation. ‘Deze race naar een optimaal fiscaal concurrentievermogen weerspiegelt een echt wansmaak, zeker in een periode waarin landen – door de coronapandemie zwaar getroffen – hun economie weer op gang proberen te krijgen.’
‘Een democratie heeft niet meer het recht om giftige stoffen te produceren en de rest van de wereld daarvan de lasten te laten dragen. Datzelfde geldt echter ook voor de ontwijking en ontduiking van belasting, die toxische vervuilers van de financiële systemen van de wereld zijn.’
‘De grote Amerikaanse technologiebedrijven – Microsoft, Amazon, Facebook, Alphabet, Netflix en Apple – worden ervan beschuldigd de voorbije tien jaar 96 miljard dollar minder belasting te hebben betaald dan volgens hun jaarlijkse financiële rapportering zou mogen worden verwacht’, merkt The Guardian nog op.
‘Deze ondernemingen betaalden het voorbije decennium in totaal 219 miljard dollar inkomstenbelasting. Dat komt neer op 3,6 procent van hun totale omzet van meer dan 6 biljoen dollar. Er wordt inkomstenbelasting betaald op de winst, maar de onderzoekers werpen op dat deze bedrijven hun inkomsten opzettelijk naar fiscaal vriendelijke jurisdicties verschuiven om minder belasting te betalen.’
(lb)
Lees ook: Amazon betaalde vorig jaar geen cent vennootschapsbelasting in Europa