Ierland heeft geen enkele intentie om wereldwijde bedrijfsbelasting te accepteren

Ierland heeft geen enkele intentie om zijn bedrijfsbelasting, één van de laagste in de wereld, op te drijven. Dat heeft Paschal Donohue, Iers minister van Financiën, gezegd. Donohue verwerpt daarmee het plan van de Amerikaanse president Joe Biden, die voorstelt om wereldwijd de winsten van de ondernemingen aan een fiscaal tarief van minstens 15 procent te onderwerpen.

Ierland heeft in de bedrijfswereld één van de laagste fiscale tarieven van de hele wereld. Het land zou dan ook één van de grote verliezers worden van de wereldwijde fiscale hervorming die door de Verenigde Staten wordt gepropageerd. De Ierse regering belooft echter een sterke oppositie tegen de Amerikaanse voorstellen. 

Voordelen

‘We hebben grote bedenkingen bij de pogingen om een wereldwijd minimum belastingtarief in te voeren’, verduidelijkte Donohue het standpunt van zijn regering. ‘De maatregel zou er immers voor zorgen dat alleen een aantal specifieke landen en grote economieën van het minimumtarief zouden profiteren.’

De Verenigde Staten proberen al lang een maatregel te vinden die succesvolle Amerikaanse bedrijven moet beletten hun fiscale zetels in landen met voordeliger fiscale regimes te vestigen. Op die manier loopt de Amerikaanse overheid immers belangrijke inkomsten mis.

Een aantal andere landen koesteren dezelfde motieven om een wereldwijd fiscaal minimumtarief in te voeren. Een fiscale emigratie heeft dan immers geen zin meer. De voorgestelde hervorming heeft tot doel een einde te maken aan de fiscale concurrentie tussen landen.

Paschal Donohoe voorspelde dat zijn land de vennootschapsbelasting nog vele jaren op 12,5 procent zal handhaven.

Amerikaans investeringsplan

Bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) zijn op initiatief van de Verenigde Staten onderhandelingen gestart om een ​​wereldwijd geharmoniseerd belastingtarief op de winsten van multinationals vast te leggen.

De Amerikaanse regering stelde daarbij voor om een tarief van minstens 15 procent in te voeren. De Verenigde Staten riepen echter meteen op om de besprekingen verder te zetten om het percentage van deze toekomstige fiscale heffing nog verder op te drijven.

De regering van de Amerikaanse president Joe Biden wil de nationale vennootschapsbelasting in eigen land verhogen om een grootschalig investeringsplan te financieren. De Oeso hoopt tijdens de eerste helft van de maand juli over de materie een beginselakkoord te kunnen bereiken.

Een volgende stap in de introductie van een wereldwijde fiscale tarief zou in oktober van dit jaar worden genomen.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20