Het grootste marineschip van Iran, de Kharg, is vandaag gezonken nadat het vlam had gevat in de Golf van Oman. De bemanning werd veilig gered, meldden Iraanse media.
Het vuur ontstond aan ‘één van de systemen’ van het schip, weet persbureau Belga. Meer details worden niet vermeld. De brand moet wel groot geweest zijn. ‘Gedurende 20 uur’ werd gepoogd de brand onder controle te krijgen, maar tevergeefs. Het schip zonk uiteindelijk in de buurt van de haven van Jask, in het zuiden van Iran.
Het bevoorradingsschip was al decennia in dienst. Het voerde de voorbije dagen een ‘trainingsmissie’ uit in de internationale wateren, aldus de Iraanse marine.
Een vijfde van ’s werelds olie
De Golf van Oman staat in verbinding met de Straat van Hormuz. Daar passeert ongeveer een vijfde van ’s werelds olie.
In april zei Iran dat een van zijn schepen, de Saviz, het doelwit was geweest van een aanslag in de Rode Zee. De pers berichtte dat het schip was aangevallen met landmijnen. Dit gebeurde nadat Israël en Iran elkaar de schuld hadden gegeven van een reeks aanvallen op vrachtschepen sinds eind februari.
Iran weigert Israël te erkennen sinds de Islamitische Revolutie in 1979 de door de VS gesteunde Sjah (Perzisch voor koning) ten val bracht. Het land is het grootste sjiitische regime ter wereld. Israël ziet het Iraanse nucleaire programma als een bedreiging voor zijn bestaan.
Biden
De scheepvaartincidenten stapelen zich op sinds het aantreden van de Amerikaanse president Joe Biden in januari. Biden beloofde de nucleaire deal met Iran, ingetrokken door voorganger Donald Trump, nieuw leven in te blazen.
Momenteel wordt vooral de Iraanse olieproductie beperkt door Amerikaanse sancties. Een herintreding van Iran tot de globale markt zou het geo-economisch (en dus geopolitiek) landschap volledig hertekenen.