Bijna 20 procent van de Belgen kan niet sparen

Er staat een recordbedrag op de spaarboekjes. Toch lijkt niet iedere Belg erin te slagen om geld opzij te zetten. Uit een onderzoek van de vergelijkingssite TopCompare.be, in samenwerking met het onafhankelijke onderzoeksbureau Profacts, blijkt dat bijna één op de vijf Belgen niets kan sparen.

Eind maart stond er maar liefst 296,58 miljard euro op de Belgische gereglementeerde spaarboekjes. Dat is ruim 1 miljard euro meer dan in december. We blijven dus massaal geld op onze spaarboekjes parkeren. Vanzelfsprekend slaagt de ene persoon er al beter in om wat geld opzij te zetten dan de andere persoon. Uit een bevraging bij 1.001 landgenoten in opdracht van TopCompare.be blijkt dat die verschillen stevig kunnen oplopen.

Sparen is niet voor iedereen weggelegd

Uit die enquête blijkt dat 61,5 procent van de Belgen 10 procent of minder van zijn inkomen kan sparen. Een aanzienlijk deel van die groep kan echter niets sparen. Zo kan 18,5 procent van onze landgenoten niets opzijzetten. Bijna één op de vier Belgen (23 procent) kan 1 tot 5 procent van zijn inkomen sparen. Dat is meteen ook de grootste groep. Naarmate het spaarbedrag toeneemt, daalt het aantal Belgen dat het vooropgestelde bedrag kan sparen. Zo kan slechts 9 procent van de Belgen 50 procent of meer van zijn inkomen sparen.

TopCompare.be merkt op dat er weinig verschillen tussen Vlaanderen en Wallonië zijn. ‘Er is weliswaar één uitzondering’, klinkt het in een persbericht. ‘Slechts 18 procent van de Nederlandstaligen spaart tussen 1 en 5 procent van zijn salaris tegenover 30 procent van de Franstaligen. Het verschil van 12 procent is verdeeld over de hogere spaarpercentages.’

Trouw aan het spaarboekje

Uit de bevraging blijkt ook dat de Belg ondanks de lage rente bijzonder trouw blijft aan zijn spaarboekje. Maar liefst 65 procent van de Belgen parkeert zijn geld op een spaarboekje. 12 procent doet zelfs niet langer de moeite om het geld te transfereren van een zicht- naar een spaarrekening. Ruim een kwart van de Belgen (28 procent) doet aan pensioensparen. Deze vorm van sparen gaat gepaard met een fiscaal voordeel.

Voorts belegt 22 procent van de Belgen het kapitaal dat ze maandelijks kunnen sparen. Quentin Denis, CEO van TopCompare.be, benadrukt dat het belangrijk is om de verschillende spaarmogelijkheden onder de aandacht van de spaarders te brengen. ‘De rente op de traditionele spaarboekjes is onvoldoende om de inflatie te kloppen. Het is dus interessanter om zich tot bepaalde nichebanken te wenden die aantrekkelijkere rentes bieden’, aldus Denis.

Investeren als alternatief

‘Daarnaast zijn er ook veel alternatieven voor mensen die minder risico-avers zijn: Spaarverzekering, tak 23, beleggingen in fondsen of onroerend goed,…’, vervolgt hij. ‘Er zijn veel manieren om te sparen. Door de verschillende formules te vergelijken, kunt u de formule vinden die het best bij u past en die u het meeste rendement oplevert.’

Uit de bevraging blijkt ook dat vastgoed één van de populairste alternatieven blijft voor het spaarboekje. 16 procent van de respondenten geeft de voorkeur aan zo’n investering. Belgen lijken ook veel belang te hechten aan ecologie en ethiek, waardoor hernieuwbare energie en duurzame en/of ethische fondsen op de tweede plaats komen (13 procent). De gezondheids- en farmaceutische sector vervolledigt de top 3 (13 procent).

Lees ook:

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.