CEO Intel: ‘Tekort aan computerchips zal nog enkele jaren duren’

Volgens Intel CEO Pat Gelsinger zal de computerchipdroogte nog verschillende jaren aanhouden. Het tekort aan chips zorgde al voor heel wat politieke belangstelling. Landen zoals de VS, China, Japan en Zuid-Korea hebben die chips namelijk broodnodig om hun economie op gang te houden.

Intel, een beursgenoteerd Amerikaans technologiebedrijf dat specialiseert in het vervaardigen van chips en computercomponenten, waarschuwt dat het chiptekort niet snel zal verdwijnen.

De vraag naar computerchips schoot in 2020 tijdens de lockdowns in de lucht. De halfgeleiders zijn namelijk essentiële onderdelen in laptops, tablets en gaming consoles, die toen als zoete broodjes over de toonbank gingen. Ook voor elektrische wagens zijn de chips essentieel.

‘Explosieve vraag’

Sinds begin 2021 kunnen de chipbakkers de vraag echter niet meer opvolgen. Dat groeiend probleem kent een aantal oorzaken: coronabesmettingen binnen fabrieken bijvoorbeeld. Het klimaat bleek echter de grootste boosdoener.

De democratische eilandstaat Taiwan kampt dit jaar met de ergste droogte in meer dan 60 jaar. Voor de productie van computerchips zijn er duizenden tonnen water nodig. Het Taiwanese bedrijf TSMC, overigens de grootste chipbakker ter wereld met een globaal marktaandeel van 54 procent, zag zichzelf genoodzaakt om de productie van chips af te bouwen.

TSMC kondigde eind april aan dat het met een nieuw recyclagecentrum voor industrieel water opnieuw evenveel chips zou kunnen produceren tegen 2022. Ook Intel zoekt naar oplossingen, maar waarschuwt wel voor optimisme. ‘We hebben een aantal jaren nodig om de explosieve vraag bij te benen, op elk niveau van onze sector’, zei Intel CEO Pat Gelsinger in een interview met CBS News.

Intel zal de komende maanden in verschillende fabrieken de productie opvoeren. Het bedrijf doelt erop om vooral de worstelende autosector uit de problemen te helpen. Het zal wel enkele maanden duren voordat het aanbod van Intel merkbaar zal toenemen.

Afhankelijk van Azië?

Gelsinger wees er ook op dat de Verenigde Staten op het vlak van chipproductie er bijzonder slecht voor staan. De VS produceert ongeveer 12 procent van alle chips ter wereld. ‘Een kwarteeuw geleden was dat nog 37 procent’, aldus Gelsinger.

75 procent van alle computeronderdelen zoals halfgeleiders worden in Azië vervaardigd. ‘Maar het gaat hier niet om de positie van Azië als marktleider. Het tekort zou overal gebeurd zijn, waar de marktleider ook zit. En dat komt allemaal door Covid-19’, werpt Mark Liu, voorzitter van TSMC, op.

Daar lijkt Gelsinger niet mee akkoord te gaan. ‘Iedereen die naar deze bevoorradingsketen kijkt, ziet dat er een probleem is. Dit is een essentiële industrie en we willen er meer van op Amerikaanse grond. We moeten in de VS controle hebben over onze eigen toekomst’, aldus Gelsinger.

Op 14 april keurde de Amerikaanse president Joe Biden wel een plan goed om 50 miljard dollar te pompen in de chipsector. Niet alleen voor de Amerikaanse, maar ook voor de Taiwanese, Japanse en Zuid-Koreaanse productie.

Lees ook: Wereld sméékt om computerchips: is dit de oplossing voor het megatekort?

(am)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.