Manchester United moet minstens 4 miljard pond kosten

De Engelse voetbalclub Manchester United zou bij een eventuele verkoop minstens een bedrag van 4 miljard pond moeten opleveren. Die prijs heeft de familiale groep Glazer, de Amerikaanse eigenaar van de club, volgens de krant Irish Times op Manchester United geplakt.

Glazer heeft bij de supporters van de club nooit op veel sympathie kunnen rekenen, maar die relatie is nog meer verstoord geraakt nadat bekend raakte dat Manchester United één van de drijvende krachten achter de Europese Super League, een gesloten voetbalcompetitie met twaalf Europese topploegen, was.

De Amerikaanse miljardair Malcolm Glazer kocht Manchester United zestien jaar geleden. Hij overleed zeven jaar geleden. Zijn zonen Joel en Avram leiden nu de club.

Verontschuldiging

Ondanks de nieuwe wrijvingen met de supporters zouden de Glazers weinig interesse tonen om de voetbalclub te verkopen. Onder meer voetbalanalist Gary Neville, gewezen speler van Manchester United, stelde zich tegenover Amerikaanse familie bijzonder hard op. Hij riep de Glazers op de club te verkopen. Joel Glazer publiceerde daarop een open brief met verontschuldigingen, maar zijn broer Avram weigerde elk commentaar op de oproep. 

De deelname aan de Super League zou de club en zijn eigenaars hebben toegelaten om hun zware schuldenlast te verminderen. Na het debacle van de Super League heeft ondervoorzitter Ed Woodward wel beslist zijn ontslag in te dienen. Edwin van der Sar, de voormalige doelman van Manchester United, wordt als opvolger van Woodward genoemd.

Teammanager Ole Gunnar Solskjaer getuigde dat de Glazers intern duidelijk hebben gemaakt geen enkele intentie te hebben om de club te verkopen. De Amerikaanse eigenaars rekenen er dan ook op dat Manchester United hen de volgende jaren nog aanzienlijke dividenden kan opleveren.

Manchester United zou aan de familie Glazer in totaal al ongeveer 1,5 miljard pond – de terugbetaling van leningen en de afrekening van dividenden – hebben uitgekeerd.

Schulden

De relatie tussen de Amerikaanse eigenaar en de supporters van de club is nooit hartelijk geweest. Daarbij werd er vaak op gewezen dat Glazer de club had overgenomen met een lening van 800 miljoen pond, waarbij de activa van Manchester United als onderpand waren gebruikt.

‘Op die manier had Manchester United zijn eigen verkoop met schulden gefinancierd’, luidde het. Het was de eerste keer in meer dan zeventig jaar dat de club met een schuld werd geconfronteerd.

Er zijn in de loop van de voorbije jaren eerder al verscheidene acties ondernomen om de familie Glazer aan te sporen zich uit de club terug te trekken. Opmerkelijk was daarbij de actie van de Red Knights, een groep supporters die met de steun van een aantal vermogende partners begin vorig decennium een poging ondernam om de club over te nemen.

Maar ook toen maakte Malcolm Glazer duidelijk geen enkele intentie te hebben om de club te verkopen. De club heeft vandaag nog altijd ongeveer 500 miljoen pond schulden. 

Ook elders in Engeland hebben supporters massaal geprotesteerd tegen de plannen van hun club om aan de Europese Super League deel te nemen. Bij Arsenal leidde dat eveneens tot geruchten over de verkoop van de club door zijn rijke Amerikaanse eigenaar Stan Kroenke. Ook die heeft echter duidelijk gemaakt geen enkele intentie te hebben om te wijken.

(tb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.