De 33-jarige Amerikaan Glauber Contessoto is op 15 april miljonair geworden nadat hij exact 69 dagen eerder zijn volledige spaargeld in de cryptomunt dogecoin stak. De jonge miljonair was naar eigen zeggen geïnspireerd door ‘het genie’ van Elon Musk, die al eens vaker durft te tweeten over de meme-munt.
Contessoto las voor het eerst over de cryptomunt dogecoin op Reddit rond begin april. Toen stond de waarde van de munt nog op zo’n 4,5 dollarcent. De jonge Californiër besloot zijn volledige spaarboekje (180.000 dollar) in de munt te dumpen.
Waarom? Omdat de befaamde ‘doge’-meme rond de favoriete Shiba Inu van het internet volgens hem grappig was. Maar vooral omdat Contessoto heel hard opkeek naar de Amerikaanse Tesla-oprichter Elon Musk, die de prijs van cryptomunten kan laten stijgen met één enkele tweet. Op het moment dat Contessoto de dogecoin ontdekte, tweette Musk ook over de cryptomeme. Dat was voor Contessoto een teken om alles in te zetten op de crypto die eerst begon als een grap.
Zijn gok bleek serieus op te leveren. Dogecoin schoot op 15 april naar maar liefst 20 dollarcent. Contessoto deelde op zijn Youtube-kanaal screenshots van zijn rekening op de app Robinhood waaruit bleek dat hij inderdaad heel wat rijkdom had vergaard. Hoewel we natuurlijk niet kunnen verifiëren of Contessoto de waarheid spreekt, lijkt het toch alsof de man door de cryptomunt verheven is van de blanke Amerikaanse middenklasse naar de club van jonge miljonairs. Pure meme-magie.
Waarschuwing van vrienden
Contessoto, die werkt bij een muziekbedrijf in Los Angeles, zegt in zijn video’s dat hij nooit genoeg geld omhanden zou hebben om zijn aandeel in dogecoin veilig op te bouwen. Daarom nam hij een enorm risico door zijn spaargeld volledig te beleggen in de munt. Zo hoog was zijn vertrouwen in de cryptomunt. ‘Ik groeide op in arme omstandigheden en hoopte dat ik met deze belegging welvaart voor mijn familie zou kunnen opbouwen’, zei Contessoto nog.
Contessoto had blijkbaar eerder ook al belegd in Tesla en Uber. Ook die aandelen verkocht hij om meer geld naar de aankoop van dogecoin te kunnen sluizen.
Zijn vrienden waarschuwden hem wel voor de riskante belegging. Volgens velen zou de meme-munt echter een ‘pump-and-dump’ zijn. Dat is een soort effectenfraude waarbij de prijs van aandelen door enkele investeerders kunstmatig hoog wordt gehouden door misleidende informatie. Daarna worden de goedkoop aangekochte aandelen tegen een zeer hoge prijs verkocht aan onwetende investeerders.
Ook financiële experts blijven sceptisch over de dogecoin. Die zou nogal volatiel zijn door zijn meme-geaardheid en zijn waarde vooral te danken hebben aan hoeveel er over de munt wordt gesproken op sociale media. Het succesverhaal van Contessoto zou voor veel andere investeerders wel eens kunnen aflopen in een financiële nachtmerrie.
(evb)