Terwijl de spanningen tussen Rusland en het Westen weer hoog oplopen, heeft Moskou aangekondigd dat het in 2025 een punt zal zetten achter de samenwerking rond het internationale ruimtestation ISS.
Het ISS, dat in 1998 door de Russische en de Amerikaanse ruimtevaartorganisaties werd gelanceerd, is het symbool van naoorlogse samenwerking tussen Moskou en Washington. Maar omdat het ruimtestation intussen sterk verouderd is, wordt verwacht dat het ISS rond 2030 niet meer operationeel zal zijn.
Vicepremier Joeri Borisov zei dit weekend op de Russische staatstelevisie dat Moskou zijn partners zou laten weten dat het land het ISS-project vanaf 2025 zou verlaten. ‘We kunnen het leven [van onze kosmonauten] niet riskeren’, zei hij. ‘De situatie die nu gepaard gaat met het verouderen van de structuur en het metaal, kan leiden tot onomkeerbare gevolgen – tot een catastrofe. Dat mogen we niet laten gebeuren.’
Lancering ruimtestation in 2030
Ook het Russische ruimteagentschap Roscosmos merkte op dat het huidige samenwerkingsakkoord met internationale partners in 2024 afloopt. Het hoofd van Roscosmos zei woensdag dat Rusland bovendien klaar is om te beginnen met de bouw van een eigen ruimtestation. Als president Vladimir Poetin groen licht geeft, zou die in 2030 rond de aarde kunnen gebracht worden.
‘Als we het in 2030, in overeenstemming met onze plannen, in een baan om de aarde kunnen brengen, zal dat een kolossale doorbraak zijn’, wordt Roscosmos-baas Dmitry Rogozin geciteerd door persbureau Interfax. ‘De wil is er om een nieuwe stap te zetten in de bemande ruimteverkenning.’
‘Als je het goed wil doen, doe het dan zelf’
Volgens Rogozin zal het Russische station, in tegenstelling tot het ISS, waarschijnlijk niet permanent bemand zijn omdat het door zijn omloopbaan aan hogere straling zou worden blootgesteld. Ook zei hij dat Moskou bereid is een bezoek van buitenlandse bemanningen te overwegen, maar hij benadrukte dat ‘het station nationaal moet zijn’. ‘Als je het goed wil doen, doe het dan zelf’, voegde hij eraan toe.
Interfax citeerde een anonieme bron die zei dat Rusland van plan is om tot 6 miljard dollar te pompen in het project.
(lb)
Lees ook: