Het Egyptische ministerie van Toerisme en Antiquiteiten heeft donderdag aangekondigd dat een missie onder leiding van de bekende egyptoloog Dr. Zahi Hawass een antieke stad heeft ontdekt – die Aten gedoopt werd – die al meer dan 3.000 jaar onder het zand begraven ligt.
Volgens de archeologen dateert de stad uit de heerschappij van Amenhotep III, een van de grootste Egyptische heersers uit de oudheid. Ook Toetanchamon en Ay zouden volgens de wetenschappers de stad nog gekend hebben. De opgegraven stad bevindt zich nabij Luxor, niet ver van de Vallei der Koningen, waar het graf van Toetanchamon ontdekt werd.
Zeldzame vondst
Het team was eigenlijk op zoek naar de dodentempel van Toetanchamon, toen het op muren van de stad stootte. ‘Veel buitenlandse missies hebben tevergeefs naar deze stad gezocht’, zegt de wereldvermaarde Dr. Zahi Hawass in een persbericht. De voormalige minister van Antiquiteiten leidde de expeditie, op zijn sociale media heeft hij het over een van de grootste archeologische ontdekkingen ooit.
‘De straten van de stad worden geflankeerd door huizen, waarvan sommige muren wel 3 meter hoog zijn. We kunnen onthullen dat de stad zich in het westen uitstrekt, helemaal tot aan de beroemde Deir el-Medina (een andere archeologische site dat een oud Egyptisch arbeidersdorp omvat, red.)’, aldus Dr. Hawass in het persbericht.
In Egyptische media noemt Betsy Bryan, een autoriteit over de heerschappij van Amenhotep III, het de ‘belangrijkste archeologische vondst sinds de ontdekking van het graf van Toetanchamon’.
Volgens de professor egyptologie zal de site ons ‘een zeldzame blik geven in het leven van de oude Egyptenaren in die tijd’.
De expeditie van Hawass begon in september 2020 met de opgravingen, al snel werden verschillende wijken van de stad blootgelegd, zoals het administratief en industrieel centrum en een grote bakkerij. Volgens het persbericht is de stad zeer goed bewaard gebleven, met bijna complete muren en kamers die nog dagelijkse gebruiksvoorwerpen bevatten.
Er zijn ook een groot aantal keramiek- en glasovens te vinden, en brokstukken van duizenden standbeelden. Dat doet wetenschappers vermoeden dat ze ateliers van verschillende ambachtslieden kunnen lokaliseren, wat veel informatie kan prijsgeven over de nijverheid tijdens de welvarende heerschappij van Amenhotep III. ‘Dit zal de komende jaren nog veel kennis opleveren’, aldus Bryan in de New York Times.
Belangrijk voor het toerisme
Dat bouwwerken uit die periode zo goed bewaard blijven is zeldzaam, door het organische materiaal waaruit die nederzettingen opgetrokken zijn.
Vorige week werden er nog 22 mummies in een grote parade door het stadscentrum van Caïro naar een nieuw museum overgebracht. In januari werd op de archeologische site van Saqqara de ontdekking van een groot aantal sarcofagen aangekondigd.
Zulke aankondigingen zijn tegenwoordig des te belangrijker voor Egypte, aangezien ze het door de pandemie in elkaar gestuikte toerisme kunnen doen opflakkeren. Toerisme is de voornaamste bron van buitenlandse valuta voor het land, en cruciaal voor de nationale economie. (mah)