Egypte bereidt verhuis naar nieuwe hoofdstad voor: deze zomer vertrekken al 50.000 ambtenaren

Egypte haast zich om zijn nieuwe hoofdstad in de woestijn 40 kilometer ten oosten van Caïro af te werken.

De stad wordt simpelweg New Administrative Capital (NAC) genoemd. De bouw is al even onderweg, sinds 2015, maar lijkt nu in stroomversnelling te komen. Egypte bouwt er onder andere universiteiten, recreatievoorzieningen en een diplomatenwijk.

Faraonische tempels

In het hart van de nieuwe metropool leggen arbeiders de laatste hand aan een laan van ministeries die de architectuur van faraonische tempels weerspiegelen. De megalomane gebouwen grenzen aan een verhoogd islamitisch complex, twee koepelvormige parlementsgebouwen en een uitgestrekt presidentieel complex.

Er komt een monorail door een zakenwijk waar een 385 meter hoge centrale toren bijna klaar is. Daarachter beginnen de contouren van een 10 kilometer lang park, dat zich uitstrekt tot aan een reusachtige moskee, vorm te krijgen.

‘Nieuw religieus gebouw’ (Cathedral of the Nativity of Christ) in New Administrative Capital in Egypte. – foto: Andrew Caballero-Reynolds/Pool/AP, Isopix

Voorlopig met de bus

Ambtenaren die geselecteerd zijn om naar de stad te verhuizen zouden een stimulans van 1,5 miljard Egyptische pond (80 miljoen euro) krijgen. Dat kondigde de Egyptische president Abdul-Fatah al-Sisi deze week aan.

50.000 ambtenaren verhuizen naar verwachting vanaf deze zomer naar de nieuwe hoofdstad. De elektrische trein- en monorailverbindingen die momenteel gebouwd worden, zullen niet klaar zijn voor de eerste bewoners de stad intrekken. De kersverse bewoners krijgen voorlopig pendelbussen aangeboden.

Ongeveer 5.000 van de 20.000 wooneenheden zouden reeds zijn verkocht in de eerste woonwijk die naar verwachting in mei opengaat.

Egyptische president Abdul Fatah al-Sisi. – foto: Xinhua/Ahmed Gomaa, Isopix

Chinese lening

Het project vorderde vanaf het begin maar langzaam nadat de financiering vanuit de Verenigde Arabische Emiraten kort na de aankondiging in 2015 op niets uitliep. Het leger en de regering van Egypte hebben dan maar de geraamde kosten van 25 miljard dollar voor de eerste fase van het project op zich genomen.

Nadien zijn enkele buitenlandse leningen en financieringen geraadpleegd.

Grote projecten in Afrika, daar lust China doorgaans graag een stukje van. Een Chinese lening van 3 miljard dollar (2,5 miljard euro) draagt bij aan de financiering van het zakendistrict. En de bouw daarvan is in handen van China State Construction Engineering Corp (CSCEC).

De voltooiing van het zakendistrict, is gepland voor 2023.

De nieuwe Egyptische hoofdstad onder constructie. – foto: Isopix

Spookhuizen

Het zou nog tientallen jaren duren voor de stad volledig klaar is. Maar de Egyptische regering zal normaal kunnen functioneren terwijl de bouw doorgaat, volgens Amr Khattab, woordvoerder van het Egyptische ministerie van Huisvesting.

De voltooide stad zou minstens 6 miljoen inwoners tellen en de tweede en derde fase van bouwprojecten zou grotendeels residentieel zijn.

Of het zwaartepunt van Egypte verschuift van Caïro naar de nieuwe hoofdstad op zo’n 45 km van de Nijl is onduidelijk. De vele duizenden woonblokken die naast de snelweg richting de nieuwe stad staan, zijn voorlopig spookhuizen.

(jvdh)

Meer