Zondag werd een Saoedische olie-installatie aangevallen door drones en raketten afkomstig van rebellen in Jemen. Daardoor is de prijs van petroleum boven de 70 dollar per vat gestegen voor de eerste keer sinds veertien maanden.
De droneaanval van zondag kwam vanuit de richting van de Perzische Golf en was gericht op Ras Tanura, een oostelijke olie-faciliteit in het land en tevens een van de grootste oliehavens in de wereld. Er vielen ook brokstukken van een raket in Dhahran, een stad aan de oostkust van het land nabij Qatar. Daar wonen bovendien duizenden werknemers van het oliebedrijf Saudi Aramco met hun families.
De aanval werd opgeëist door de Houthi-rebellen van Jemen. De groep meent dat het veertien drones met bommen en acht raketten heeft afgevuurd, gericht op het ‘hart van Saoedi-Arabië’. Als gevolg van de aanval, schokte de olieprijzen verder omhoog naar zo’n 70 dollar per vat.
Olieprijs blijft stijgen na OPEC-meeting
Volgens de Saoedische regering zijn er geen gewonden of doden gevallen in de aanval. Er zou geen beschadiging van de faciliteiten zijn vastgesteld. Ook zou de productie van olie niet stilgelegd zijn. Toch heeft de aanval de oliemarkt serieus op zijn kop gezet.
De prijzen van olie stegen alweer sinds vorige week donderdag, na een bijeenkomst van de OPEC-landen. Daar werd de strategie van de olie-industrie besproken door de verschillende partners van de groep. Er werd besloten om de productie van olie deels op te schorten om het aanbod en de prijs te controleren.
Zo zou Saoedi-Arabië doorheen de maand april al zeker een miljoen vaten minder produceren per dagen. Rusland en Kazachstan mogen als enige leden wel hun olieproductie opvoeren met respectievelijk 130.000 en 20.000 vaten. Sinds de beslissing steeg de prijs van het handelsartikel alvast met 4,15 procent, ofwel 2,68 dollar per vat, naar een prijskaartje van 66,7 dollar per vat.
Sinds de aanval schokte de prijs dus nog zeker 3 dollar per vat omhoog.
Niet de eerste droneaanval
Het is niet de eerste keer dat de oosterse delen van het land getroffen worden door dergelijke aanvallen met onbemande vliegtuigjes. De laatste grote aanval vond plaats in september 2019. Toen werden een olieraffinaderij en twee olievelden ook in het vizier genomen door raketten en drones, waardoor het land tijdelijk de helft van haar olieproductie moest stopzetten.
De Houthi’s pogen een zwakke plek te vinden in het Arabische koninkrijk door hun energiesector aan te pakken, en zo de Saoedische dominantie op de oliemarkt te krenken.
Lees ook: