Ouderen en risicogroepen in zelf-isolatie in plaats van lockdowns? Het idee doet de ronde in Frankrijk

Aangezien we wellicht nog even met Covid-19 zullen moeten leven, stelt de Wetenschapsraad van Frankrijk een alternatief plan voor. Daarbij worden bijvoorbeeld ouderen en risicopatiënten geïsoleerd, zodat er geen verdere lockdowns moeten afgekondigd worden.

De Wetenschapsraad in Frankrijk is het adviesorgaan voor de regering tijdens de pandemie. Ze bestaat uit Laetitia Atlani-Duault, Bruno Lina, Franck Chauvin en voorzitter Jean-François Delfraissy. Zij geven aan dat het wellicht niet meer te verantwoorden is om lockdowns op elkaar te laten volgen als eerste respons op stijgende Covid-cijfers. Ze verdedigen daarom een geheel andere aanpak. Daarvoor moeten de personen die fysiek zwakker staan, wel zelf-isolatie aanvaarden.

Wanneer stopt de pandemie?

‘Het einde van deze pandemie zou wel eens heel de tijd verlegd kunnen worden door nieuwe varianten die opduiken’, klinkt het. Als deze pandemie dus een langetermijnverblijf heeft geboekt, moet er volgens het comité een soort sociaal contract komen.

Daarbij moeten de jongere generaties verschillende preventieve maatregelen accepteren, zoals mondmaskers en een goede afstand. Op voorwaarde dat de meest kwetsbare groepen, zoals ouderen of mensen met immuniteitsproblemen, ook andere, strengere maatregelen nemen. Zo kunnen zij bijvoorbeeld zelf in isolatie gaan om het risico op infectie te verminderen.

‘Momenteel heeft de bevolking zich behoorlijk braaf aangepast, maar hun twijfels zijn duidelijk te zien in de protestbewegingen die overal bestaan’, laten de leden nog optekenen.

Laatste redmiddel

‘Zelfs als een algemene quarantaine interessanter is volgens epidemiologen en volgens sommigen een standaardmaatregel is, moet het gebruik ervan afgewogen worden en gezien worden als een laatste redmiddel’, onderlijnen de leden van de adviesgroep. Er zijn volgens hen ook economische en sociale gevolgen, zeker voor de jongere generaties, terwijl zij weinig risico lopen om aan Covid-19 te overlijden.

Het vooruitgeschoven idee werd met open armen en veel enthousiasme onthaald door de Franse minister van Volksgezondheid Oliver Véran.

Toch heeft hij ook twijfels. ‘De werkbaarheid van zo een oplossing valt sterkt te betwijfelen’, laat hij weten bij monde van zijn woordvoerder. ‘Er wordt een enorme solidariteit gevraagd tussen de generaties. Daarbij is de impact op de pandemie niet verzekerd.’

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.