Bitcoin rijgt de records aan elkaar: zal het einde van de coronapandemie de rally een halt toeroepen?

Bitcoin is momenteel 52.000 dollar waard, of bijna 80 procent meer dan begin dit jaar. Niets lijkt bitcoin een strobreed in de weg te leggen. Toch zien sommige analisten enkele donkere wolken aan de horizon.

Na de kaap van 50.000 dollar gerond te hebben, zet bitcoin zijn recordkoers verder. Op het moment van dit schrijven is de munt zo’n 52.100 dollar waard. Sommige beleggers zijn ervan overtuigd dat dit nog maar het begin van een heuse rally is.

1 miljoen dollar

Anthony Pompliano, medeoprichter van Morgan Creek Digital Assets, een hefboomfonds met een focus op blockchain, sluit niet uit dat de cryptomunt 1 miljoen dollar waard kan zijn tegen het einde van dit decennium. In een eerder interview met BusinessAM uitte ook Litebit-CEO Olivier Van Duijn zijn overtuiging dat bitcoin in de toekomst wel eens 1 miljoen dollar kan waard zijn.

Volgens Pompliano zijn de centrale banken mee verantwoordelijk voor de opvallende stijging van bitcoin. ‘Ze hebben de afgelopen jaren miljarden in de economie gepompt. Door de lage rente zijn zowel de bedrijven als particulieren op zoek naar manieren om dat extra geld te laten renderen. Daardoor hebben ze uiteindelijk bitcoin in het vizier genomen’, verduidelijkt hij in een interview met de Amerikaanse nieuwssite CNBC.

‘Naarmate er meer mensen de cryptomarkt betreden, is er meer liquiditeit. Dat zorgt ervoor dat de gebruikswaarde van bitcoin stijgt, wat de stabiliteit van de munt bevordert’, gaat Pompliano verder. ‘Bitcoin is goed op weg om de wereldwijde reservemunt te worden van de internetgeneratie.’

Virtueel goud

Toch lijkt niet iedereen zijn optimisme te delen. In januari heeft JP Morgan 146.000 dollar als target op lange termijn naar voren geschoven voor de cryptomunt. Om dat doel te berekenen, heeft de Amerikaanse bank de vergelijking gemaakt met goud.

‘Bitcoin is als het ware digitaal goud’, laat Nikolaos Panigirtzoglou weten, expert wereldwijde markten bij JP Morgan. ‘De waarde van goud in handen van de particuliere sector, uitsluitend voor beleggingsdoeleinden, bedraagt zo’n 2,7 biljoen dollar. Om met bitcoin die marktwaarde te bereiken, moet de digitale munt 146.000 dollar waard zijn’, luidt zijn redenering.

Maar er zijn kanttekeningen, waarvan de grootste de volatiliteit van de bitcoinprijs is. De digitale munt staat bekend om zijn wilde prijsschommelingen. Volgens de expert is bitcoin vijf keer meer volatiel dan goud.

Impact einde coronapandemie

Panigirtzoglou verwacht dat de koersstijgingen de komende maanden aan snelheid zullen verliezen. Hij is ervan overtuigd dat het einde van de coronapandemie de rally van bitcoin een halt zal toeroepen. ‘Zodra de gezondheidscrisis voorbij is, zullen de mensen opnieuw meer buitenkomen om bijvoorbeeld te gaan werken. Daardoor zal de cryptohandel vertragen’, argumenteert hij.

Kort na de hausse van GameSpot waren soortgelijke argumenten te horen bij analisten. Volgens hen beleggen er nu veel mensen omdat ze simpelweg niets om handen hebben. Bitcoin en GameStop waren de afgelopen maanden ook niet weg te denken uit het nieuws. Veel nieuwbakken beleggers hebben daarom hun kans gegrepen om hun spaargeld wat meer te laten renderen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.