De Deense overheid tekende gisteren af voor de constructie van het eerste kunstmatige eiland in de Noordzee met een windmolenpark. Het project gaat onder andere stroom leveren aan 3 miljoen Deense huishoudens.
Denemarken keurde gisteren de blauwdrukken voor een primeur goed: het eerste kunstmatige eiland in de Noordzee dat hoofdzakelijk als windmolenpark zal dienen. Het eiland zal een belangrijke schakel worden in het groene energienetwerk van de Denen. De molens zullen windenergie generen voor 3 miljoen woonsten, maar ook bijdragen aan de stroom voor scheepvaart, vliegtuigen en industrie.
Het project wordt gekoppeld aan het Europese ‘Green Deal’-investeringplan. Dat plan bestaat uit een reeks doelstellingen van de EU om de energielevering van de regio om te zetten naar duurzame alternatieven. De EU wil binnen de tien jaar windenergie omvormen tot de belangrijkste energiebron. Sinds 1950 is de windcapaciteit van de EU zo’n 25 keer groter geworden.
Groter dan 18 voetbalvelden
Volgens de bouwplannen wordt het eiland maar liefst 120.000 vierkante meter groot, dat is groter dan 18 voetbalvelden. Er zullen honderden windturbines voorzien worden om stroom op te wekken. Die zullen ongeveer 3 gigawatt aan stroom maken met een maximale capaciteit van 10 gigawatt.
Volgens de Denen is dit ook het grootste bouwproject dat ze ooit hebben ondernomen. ‘Het molenpark in de Noordzee is veruit het grootste bouwproject in de Deense geschiedenis’, zei Dan Joergensen, de Deense minister voor het Klimaat, in een persbericht. Denemarken hoopt met het eiland tegen 2030 zijn CO2-uitstoot te kunnen terugschroeven met 70 procent in vergelijking met de niveaus van 1990.
Het prijskaartje
Denemarken stond altijd al bekend als een pionier van windenergie. Dertig jaar geleden bouwde het land al het grootste windmolenpark aan de wal. Sindsdien haalt het land 40 procent van zijn elektriciteit uit de sterke winden rond kusten, aldus Bloomberg. Denemarken bracht met Vesta Wind Systems ook de grootste producent van windmolens in de wereld voort.
Het project kostte de Deense belastingbetaler al zeker 210 miljard Deense kronen, ofwel 33,8 miljard euro. Een exacte opleveringsdatum van het project is nog niet bekend. De Deense overheid wilt het eiland wel klaar hebben tegen 2033.