Verschillende grote Chinese steden moeten afrekenen met black-outs omdat autoriteiten het stroomverbruik beperken door een tekort aan steenkool, een belangrijk Australisch exportproduct. Dat meldt de Amerikaanse zender CNBC.
Enorme stroompannes hebben de afgelopen weken verschillende Chinese steden getroffen nadat de prijzen van steenkool in het land omhoog zijn geschoten. Dat is volgens verschillende experts te wijten aan de handelsspanningen tussen China en Australië, een van de grootste steenkoolproducenten.
Handelsconflict met Australië
Zo heeft Peking midden december een boycot afgekondigd tegen de invoer van steenkool vanuit Australië. China is de grootste handelspartner van Australië, met een wederzijdse handel die 190 miljard dollar (154 miljard euro) bedroeg in 2019, maar in de afgelopen twee jaar is de relatie tussen de landen verzuurd omdat Canberra zich meermaals heeft verzet tegen het agressievere buitenlandse beleid van Peking.
Peking was er ook niet van gediend dat Australië vorig jaar het internationaal onderzoek naar de corona-uitbraak in Wuhan steunde. Volgens China sloten Australische politici zich aan bij een Amerikaanse ‘hetze tegen China’. De Chinese ambassadeur dreigde toen ook met een boycot op Australische wijn, universiteiten en rundvlees.
Vorig jaar besliste China dat zijn elektriciteitscentrales de import van steenkool uit andere landen moesten beperken om de prijzen laag te houden. Die beperkingen heeft Peking later opgeheven, behalve voor Australië. Bovendien zou China ook staatsbedrijven en staalfabrieken hebben gevraagd om de invoer van Australische steenkool tegen te houden.
‘Rantsoenering is al begonnen’
Maar nu lijken de Chinezen volgens verschillende analisten met een tekort aan steenkool te kampen. De prijzen van steenkool zijn er omhoog geschoten en onderzoeksbureau Wood Mackenzie voorspelt dat ze hoog zullen blijven tijdens de piekperiodes in de winter.
‘De thermische steenkoolmarkt in China is in chaos, met prijzen die omhoogschieten nadat de dagelijkse prijsindexpublicaties op 3 december werden opgeschort’, schrijft Wood Mackenzie in zijn rapport.
Het rapport zei ook dat stroomrantsoenering ‘al begonnen is’ in de provincies Hunan en Zhejiang vanwege de tekorten, en dat er ‘weinig ruimte’ is voor verhoogde productie van Chinese producenten.
Lees ook: China bouwt evenveel nieuwe steenkoolcentrales als er vandaag in EU nog te vinden zijn