Moet de overheid een register bijhouden van de burgers die een vaccin tegen Covid-10 weigeren? De vraag dringt zich op nu in heel Europa de eerste vaccins toegediend worden. Ja, is het antwoord van de Spaanse minister van Volksgezondheid Salvador Illa.
Het vaccin zal niet verplicht zijn, zo verklaarde Illa aan de tv-zender La Sexta. Maar wie een aanbod om gevaccineerd te worden expliciet weigert, wordt wel op een lijst gezet, voegde hij eraan toe. Hij beloofde dat het register de geldende privacyregels zal respecteren en dat de lijst niet publiek gemaakt wordt. De Spaanse autoriteiten zijn wel van plan de gegevens van de vaccinweigeraars te delen met andere Europese overheden.
Of zulke weigering in andere EU-landen kan leiden tot een inreisverbod voor degenen die vaccinatie weigeren is niet meteen duidelijk. Evenmin of ook andere EU-landen soortgelijke maatregelen zullen nemen.
De lijst moet de overheid onder meer toelaten om de mogelijke redenen voor weigering in kaart te brengen per bevolkingsgroep. Volgens maandag vrijgegeven data is het aandeel van de bevolking dat zich niet wil laten vaccineren spectaculair gedaald in Spanje, van 47 procent in november naar 28 procent in december.
Start van vaccinaties
In tal van EU-landen, waaronder Spanje, Italië, Frankrijk en België, vonden gisteren of vandaag de eerste vaccinaties plaats. De 96-jarige Jos Hermans, een bewoner van het woonzorgcentrum Sint-Pieter in Puurs-Sint-Amands, werd maandag de eerste persoon in Vlaanderen die ingeënt werd. Het woonzorgcentrum ligt nabij de intussen wereldberoemde fabriek van Pfizer, de producent van het vaccin.
Lees ook: