5 verbluffende statistieken over de Chinese economie

China is een land waar statistici voortdurend moeten goochelen met enorme getallen. De Chinese economie is de voorbije decennia zo snel gegroeid dat de parameters vaak science fiction-achtige proporties aannemen. Hieronder alvast enkele van de meest opvallende:

1. China haalde de voorbije 40 jaar meer dan 700 miljoen inwoners uit extreme armoede 

De Chinese overheid slaagde er in om zowat de hele bevolking uit de extreme armoede te halen. Het aantal Chinezen dat minder dan  5,5 dollar per dag verdient is ondertussen gedaald tot minder dan 2% van de hele bevolking. Het gaat zonder meer om een van de meest indrukwekkende realisaties in de recente economische geschiedenis. China haalde de voorbije jaren dagelijks 35.000 mensen uit de armoede. Enkel India kan zich nu ook met zulke cijfers meten.

3 China's poverty population (hundred million), 1978-2017 Sources:... |  Download Scientific Diagram

2. De Chinese bevolking halveert tegen het einde van deze eeuw

Een echte demografische tijdbom, zeggen insiders. In 1979 voerde het land de één-kind-politiek in. Men wilde zo voorkomen dat te veel monden moesten worden gevoed. Ondanks dat die maatregel ondertussen versoepeld is, zorgt het dalende aantal inwoners er nu voor dat de werkzame beroepsbevolking krimpt, een fenomeen dat ook in Europa kan worden vastgesteld. De Chinese overheid zal met een kleinere groep werkenden een steeds grotere groep gepensioneerden moeten onderhouden. Geschat wordt dat er tegen 2100 ruim 700 miljoen minder Chinezen zullen zijn. Niets minder dan een halvering van de bevolking. Volgens de BBC daalde het geboortecijfer in China in 2019 tot het laagste aantal in zeventig jaar: 10,48 geboortes per duizend mensen.  In Vlaanderen is dit 9,5 per duizend en 9,9 per duizend in Wallonië.

Infographic: Large Population Decline Expected in China and India | Statista

3. China telt 388 miljardairs

Het is nauwelijks te bevatten, maar het grootste communistische land wereldwijd – in naam althans – telt vandaag bijna 400 miljardairs . De rijkste Chinees is Zhong Shanshan. Hij is de oprichter van Nongfu Spring, het grootste drankenbedrijf in China. Hij is ook de eigenaar van de Chinese farmagigant ‘Wantai’. De bekendste miljardair is zonder meer Jack Ma, de eigenaar van e-commerce gigant Alibaba. Volgens de Bloomberg Billionaires Index zou die over een vermogen van zo’n 50 miljard dollar beschikken. Goed voor een vierde plaats, want Pony Ma en Colin Huang, twee andere Chinezen die hun fortuin maakten in de techsector, rangschikken respectievelijk als twee en drie.

In One Map: How Many Billionaires Are in The World

4. China produceert meer dan 2.2 miljard ton cement per jaar

Een cijfer dat weinig tot de verbeelding spreekt. Om het  toch iets concreter te maken: tussen 2011 en 2013 produceerden de Chinezen meer cement dan de Verenigde Staten in de hele twintigste eeuw. 

In totaal gebruikten de Chinezen in die drie jaar 6,6 gigaton cement. Recentere cijfers zijn er niet, maar China was ook in 2018 nog met voorsprong de grootste producent van cement. Met een productie van ruim 2,3 miljard ton staan ze hoog boven eerste achtervolger India, met 290 miljoen ton nog een land dat zich in volle ontwikkelingsfase bevindt. De Verenigde Staten produceerden in datzelfde jaar 88,5 miljoen ton cement.

Key Facts & Figures

5. Om de vijf dagen bouwt  China een wolkenkrabber

Hele steden worden in China op een minimum van een tijd gebouwd. Wolkenkrabbers, gebouwen die meer dan 150 meter hoog zijn, bepalen vandaag het beeld in die steden. Niemand komt dan ook maar in de buurt van de Chinese bouwwoede. 

Maar zelfs de Chinese overheid beseft dat er een einde moet komen aan deze ‘ altijd meer, altijd hoger’. Onlangs werd dan ook verboden om wolkenkrabbers hoger dan 500 meter te bouwen. Verder werd een beleid geïntroduceerd dat klassieke Chinese gebouwen wil beschermen. Beter laat dan nooit, zullen liefhebbers van de rijke Chinese geschiedenis denken. 

Chart: Skyscraper Construction: Nobody Comes Close To China | Statista
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.