Primeurtje voor Elon Musk: ruimtefile door SpaceX

Voor het eerst hangen er twee ruimtecapsules van SpaceX, het ruimtebedrijf van Elon Musk, aan het internationaal ruimtestation ISS. Het begin van een ware rij in de ruimte.

Een maand geleden bracht SpaceX nog vier kosmonauten naar het ISS, in de eerste officiële missie voor het ruimtebedrijf. Nu stuurde SpaceX ook een payload met wetenschappelijk materiaal naar het onderzoekcentrum in de ruimte.

Wetenschappelijk experiment

‘Het is echt indrukwekkend dat je minder dan een maand geleden vier crewleden aan boord bracht’, zegt astronaute Kate Rubins, die al sinds oktober aan boord is van het ISS. Daarmee heeft ze het over de vier astronauten, Shannon Walker, Mike Hopkins, Victor Glover en de Japanse Soichi Noguchi. ‘En nu breng je een heel schip vol met wetenschappelijk materiaal, zodat wij experimenten kunnen uitvoeren.’

De Cargo Dragon, zo heet het schip, blijft een maand lang hangen en duikt dan opnieuw onze atmosfeer in. Daarna plonst hij de zee in met behulp van een parachute om zijn snelheid af te remmen. Het is de 21ste keer dat SpaceX een cargoschip naar het ISS stuurt. Dat doet het al sinds 2012 en kunnen we intussen routine noemen.

Tikkertje in de ruimte

Het zijn bijzonder drukke tijden voor team SpaceX. In het komende jaar hangt er steeds minstens één ruimteschip van SpaceX in de atmosfeer. Vaak gaat het dan om cargomissies, satellieten of onderdelen van het Starlink-programma van Elon Musk zelf.

De volgende bemande missie van SpaceX, Crew-2, moet van de grond gaan in maart. De astronauten in dat schip zullen een tijdje samenzitten met die uit Crew-1, tot mei. Hetzelfde gebeurt normaal met Crew-2 en -3, die in september gelanceerd worden. Zij spelen tikkertje in de ruimte.

Op dinsdag probeert SpaceX ook om Starship, het ruimteschip dat Musk wil gebruiken om naar Mars te vliegen en de planeet te koloniseren, in de atmosfeer te schieten. Het toestel zou een hoogte van 15 kilometer moeten bereiken, maar Musk gaf zelf al aan dat er een kans van twee op drie is dat het ontploft.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.