Gaan we ooit terug naar kantoor? Bedrijven zetten zich klaar voor structureel thuiswerk

Zowat 75 procent van de Britten wil 2 of meer dagen per week thuiswerken na de pandemie. Dat blijkt uit onderzoek van Deloitte. En de bedrijven zelf, die volgen die redenering.

Nu we het allemaal gewend zijn om uit de zetel, van aan de keukentafel of aan ons eigen bureau te werken, is er mogelijk geen weg meer terug. Uit onderzoek van consultancybureau Deloitte wil driekwart van de Britten veel vaker thuiswerken dan voorheen. Ook op het vasteland is er een duidelijke trend aan de gang: daar wil 65 procent van de werknemers graag 2 of meer dagen thuiswerken.

Vaker thuis, maar ook op kantoor

Opvallend: we willen vaker thuiswerken, maar ook op kantoor werken heeft nog niet afgedaan. Onderzoeken naar thuiswerk tonen aan dat we toch graag contact met de collega’s blijven houden en dat we dat zelfs cruciaal vinden om ons werk goed uit te voeren.

Volledig kantoorloos is dus ook geen optie. Maar ook de grote bedrijven denken aan thuiswerk. We zijn aan sneltempo gedwongen om de technologie voor thuiswerk uit te rollen. Microsoft Teams zag het gebruik plots in zestigvoud toenemen.

Enkele grootbanken kondigden alvast een uitgebreider thuiswerkbeleid aan. Zo heeft Deutsche Bank, als onderdeel van een besparingsplan, aangekondigd steviger te willen inzetten op thuiswerk. De bank spendeerde in 2019 1,7 miljard euro aan huur en meubilair. Het bedrijf verwachtte ook dat dat cijfer in 2020 en 2021 stabiel zou blijven. Maar na de thuiswerkervaring van 2020 verandert Deutsche het geweer van schouder.

In eigen land

Ook ABN Amro, ING en Rabobank kondigden al aan tot 50 procent van de gewerkte dagen thuis te laten doorgaan. In eigen land zette Proximus de bekende kantoortoren al in de etalage. Dat maakte deel uit van een vooraf bepaalde strategie, maar de directie maakte ook duidelijk dat thuiswerk in de toekomst tot de opties behoort.

Tegelijk moet ook de wetgeving aangepast worden op telewerk. Critici wijzen erop dat werkgevers moeten tussenkomen in extra kosten die personeelsleden maken voor een thuiswerkbureau. Dan gaat het niet alleen om hardware, maar ook een betere internetverbinding en meubilair. Daarnaast zouden werknemers ook het recht hebben om onbereikbaar te zijn, maar daar bestaat momenteel nog geen wettelijk kader over.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.