De Franse fiscus wacht niet meer met het innen van de controversiële taks op digitale diensten. Onder meer Amazon en Facebook hebben een aanslagbiljet ter waarde van ‘miljoenen’ ontvangen. Frankrijk maakt zo een einde aan een wapenstilstand met Washington, dat dreigt met importheffingen op Franse producten vanwege de taks.
Het idee achter de digitale taks gaat al langer mee. Heel wat overheden willen zo optreden tegen de strategie van grote techbedrijven. Die incasseren de megawinsten uit verschillende landen via allerhande constructies in een welbepaald land met een gunstig fiscaal regime, zoals Ierland. Zo ontwijken ze, op zich perfect legaal, heel wat belastingen in de landen waar de winsten gemaakt worden.
Frankrijk is zeker niet het enige land die dat wil tegengaan met een algemene taks op digitale diensten. Ook landen als Spanje en het VK hebben er een of werken aan een versie ervan. Maar onze zuiderburen zijn er wel zo’n beetje de vaandeldrager van. Het leidde tot forse tegenkanting vanuit de VS, de thuisbasis van de meeste, om niet te zeggen alle, techbedrijven die door de nieuwe taks worden getroffen.
De Amerikaanse regering dreigde al met forse importtarieven op een aantal typisch Franse producten, zoals champagne en kaas, ter vergelding. Zo ver is het tot dusver nog niet gekomen omdat Frankrijk de taks nog niet was beginnen innen. Dat is nu dus veranderd. Volgens informatie van de Financial Times zou Washington nu als openingssalvo een importtaks van 25 procent gaan heffen op handtassen en cosmetica.
Stevige test voor Biden
In zekere zin heeft de regering van huidig president Donald Trump dit zelf veroorzaakt. Frankrijk had in januari ingestemd met een bevriezing van de effectieve inning van de taks. In ruil zou er in de schoot van de OESO een ‘multilateraal belastingkader’ uitgewerkt worden. Maar de VS stapten in juni tot nader order uit die onderhandelingen. En nu blijkt het geduld in Parijs dus op.
Het wordt meteen een stevige test voor ‘president elect’ Joe Biden. Die is op weg naar het Witte Huis met de ambitie om de relaties tussen de VS en de rest van de wereld te herstellen. Maar in dit dossier is de weerstand tegen de digitaks te vinden aan beide zijden van het politieke spectrum in Washington. Biden zal dus een evenwicht moeten zoeken tussen verzoening en het krachtig behartigen van de belangen van de Amerikaanse techbedrijven.