De beste manieren om snel geld te sparen

Is sparen iets waar je elke maand aan denkt, maar wat er nooit van komt? Goed nieuws: we geven je graag tips die hierbij helpen. Bovendien zijn het tips die je niet al te veel moeite kosten. Het gaat vooral om kleine veranderingen, die een groot verschil maken.

Laat elke maand automatisch geld op je spaarboekje storten

Lukt het je niet om er een gewoonte van te maken elke maand geld over te schrijven naar je spaarrekening? Zorg er dan voor dat dit automatisch gebeurt. Wanneer er maandelijks geld naar je spaarboekje gaat, kom je ook minder in de verleiding om het te spenderen. Kijk goed naar je inkomsten en uitgaven en bepaal hoeveel je maandelijks kunt missen.

Spaar je wisselgeld

Houd je wisselgeld bij in een spaarpot. Elke keer als je losse muntstukken in je zak hebt, stop je ze bij in deze pot. Zet hem op een plek waar je er vaak voorbijkomt en maak er een gewoonte van om je munten hierin te stoppen als je net thuis bent. Het lijkt misschien een magere tip, maar het zal je verbazen hoe snel dit bedrag kan oplopen.

Los je kredietkaartschulden af

Bij heel wat kredietkaarten (met een kredietopening) krijg je de mogelijkheid om maandelijks een klein gedeelte van het opgenomen bedrag terug te betalen. Die minimale terugbetaling is wettelijk bepaald en is afhankelijk van de kredietopening. Voor kredietopeningen tot 5000 euro moet je maandelijks 1/18de van de gebruikte reserves terugbetalen. Voor kredietopeningen hoger dan 5000 euro is dat 1/20ste van de gebruikte reserves. We raden je weliswaar aan om meer terug te betalen indien mogelijk. Op de openstaande schuld moet je immers interesten betalen.

Je kan ook kiezen voor een kredietkaart zonder kredietopening. In dat geval wordt het opgenomen bedrag de daaropvolgende maand van je rekening gehaald. Hier moet je dan ook geen interesten op betalen.

Vergelijk energieleveranciers

Nu de energieprijzen de pan uit zwieren, is het een goed idee om tarieven. De kans is bovendien vrij groot dat de situatie de komende maanden niet zal beteren. Door de wintermaanden zal de vraag naar energie, en dus de prijs, toenemen.

Gelukkig kan je in ons land heel eenvoudig tarieven vergelijken. Om te beginnen heb je de V-test van de Vlaamse energieregulator. Daarnaast zijn er nog andere sites die vergelijkingstools aanbieden, zoals mijnenergie.be en tariefchecker.be.

Zeg je sportschoolabonnement op

Veel mensen kiezen er in het begin van het jaar voor om een fitnessabonnement te nemen. De eerste maand wordt het nog regelmatig gebruikt, maar nadien ligt het meestal te verstoffen. Zelfs als je het heel af en toe gebruikt, is het eigenlijk zonde van je geld. Kijk dan of er geen oefeningen zijn die je thuis kan doen. Of ga bijvoorbeeld lopen met een vriend(in).

Betaal met cash

Een betaalkaart is natuurlijk erg handig: je hebt altijd geld op zak. Maar het is precies dit gevoel dat ervoor zorgt dat je met een kaart meer uitgeeft. Met cash geld zie je het beschikbare budget verkleinen elke keer als je iets betaalt, waardoor je er zuiniger mee omspringt. Probeer je dus te sparen, laat dan je betaalkaart thuis. Kijk hoeveel geld je nodig hebt en neem ook niet heel veel meer mee. Nog beter is om bij het begin van de week een budget te bepalen en hiermee de hele week toe te komen.

Neem je eigen eten mee

’s Ochtends heb je het waarschijnlijk erg druk, waardoor het verleidelijk is om onderweg snel wat te kopen om te ontbijten. Of misschien heb je wel smakelijke lunchmogelijkheden op het werk. Doe je dit vrijwel dagelijks, dan kruipt er stiekem behoorlijk wat geld in. Probeer dus toch even thuis te ontbijten en neem je eigen lunch mee. Heb je ’s ochtends echt weinig tijd, en geen zin om eerder op te staan, zet het dan de avond van te voren al klaar.

Bekijk je huishoudelijke kosten

Bepaalde huishoudelijke zaken kosten je meer dan je zou denken. Één van die terugkerende klussen die je het beste een keer onder de loep neemt, is de was. Zo wast duur wasmiddel niet per definitie beter dan een goedkopere variant. Was je enkel als je een volle trommel hebt, dan kun je ook al flink besparen. Hetzelfde geldt voor wassen op zo’n laag mogelijke temperatuur. Daarnaast is een wasdroger een grote energieverbruiker. Heb je de mogelijkheid, droog dan je was aan de lucht.

Een andere huishoudelijke kost die behoorlijk kan oplopen is de verwarming. Laat daarom je verwarming niet aanstaan als je weg bent en zet ze ook ’s nachts naar omlaag.

Koop tweedehands spullen

Vrijwel alles wat je nodig hebt, kun je ook tweedehands krijgen. Het is soms wat langer zoeken, maar in de meeste gevallen kun je ook een degelijk tweedehands product krijgen. Gaat het over grotere zaken, zoals bijvoorbeeld meubels, dan bespaar je echt veel geld door niet voor nieuw te kiezen.

Verkoop spullen die je niet gebruikt

Kijk een keer heel goed rond in je huis, zolder en/of schuurtje. Hoeveel spullen staan er die je nooit gebruikt? Zijn ze nog wel in goede staat, dan kun je deze proberen te verkopen. Een bijkomend voordeel: je krijgt niet alleen meer geld, maar ook meer ruimte! Er zijn verschillende manieren om je tweedehands spullen te verkopen. Je kunt ze aanbieden op een tweedehands website, een garageverkoop houden of op een vlooienmarkt gaan staan.

Bespaar op vervoer

Besparen op vervoer kan op verschillende manieren. De beste en meest effectieve manier is je auto wegdoen en te voet, met de fiets of het openbaar vervoer gaan. Is je auto toch een noodzaak? Ook dan zijn er tips om te besparen:

  • Pas je rijstijl aan. Heel veel optrekken en remmen kost je meer brandstof (en remblokjes).
  • Een auto met te slappe banden verstookt meer. Kijk dus regelmatig je bandenspanning na.
  • Tank niet bij het eerste het beste tankstation, maar kijk van tevoren online waar je tegen de laagste prijs kunt tanken.
  • Vergelijk ook de prijzen van autoverzekeringen en onderhandel over de prijs.

Bespaar op je vakantie

Door goed op te letten wanneer je boekt, kun je op jouw vakantie eveneens besparen. Er zijn twee ‘ideale’ momenten om te boeken: heel vroeg (vroegboekkorting) en vlak van te voren (last minute). Daarnaast maakt ook het tijdstip waarop uit. Omdat de meeste mensen in het weekend of ’s avonds boeken, is het net wat goedkoper als je doordeweeks overdag boekt. Ook is het laagseizoen een stuk goedkoper om te reizen dan midden in de zomervakantie. Als laatste tip: kijk een keer naar landen die wat minder populair zijn. Die zijn vaak net zo mooi en interessant om te bezoeken, maar stukken goedkoper om naartoe te vliegen en te verblijven.

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.