Hoewel de laatste jaren de kilometerverzekeringen als paddenstoelen uit de grond lijken te schieten, wordt deze verzekering nog niet specifiek aangeboden voor brommers en scooters. Wanneer je er één aan wilt gaan dan dien je namelijk te zoeken naar een kilometerverzekering voor motoren. Bij twijfel over de aard van een verzekering kun je uiteraard altijd contact opnemen met de betreffende verzekeraar om meer informatie in te winnen.
Verschil tussen een motor, brommer en scooter
Motors, brommers en scooters zie je vandaag de dag in allerlei soorten en maten, maar wat is nu eigenlijk wat? Voor een heleboel veel mensen is het toch moeilijk om de soorten uit elkaar te kunnen houden. Zo zal de één het bijvoorbeeld hebben over een scooter, terwijl een ander toch liever de term brommer gebruikt. De voertuigen lijken weliswaar op elkaar, maar zijn echter wel verschillend. Vaak zijn de verschillen echter relatief klein, maar wel van groot belang als je als verkeersdeelnemer de weg op wilt gaan. Je rijdt dan een stuk veiliger, omdat je dan precies weet wat je kunt verwachten.
- Motor: is een goed herkenbare tweewieler voornamelijk door het totaalbeeld. Een motor zal bijvoorbeeld met het normale verkeer meerijden en mag een gelijke snelheid aanhouden als een auto. De bestuurder van een motor zal in de regel het best beschermd zijn als het om zijn kleding gaat. Je kunt een motorrijder dan ook vaak herkennen aan het dragen van een helm, handschoenen en een (leren) motorpak. Bovendien zal een motor altijd moeten beschikken over een gele nummerplaat met de letters BE erop. Om met een motor te mogen rijden, moet je minimaal 18 jaar oud zijn en over een geldig motorrijbewijs (A) beschikken.
- Brommer – klasse B: heeft een verplichte maximale snelheid van 45 kilometer per uur. Hoewel in het verleden een brommer nog echt een fiets met een motortje was, heeft de huidige cilinderinhoud van 50cc er eerder een lichte motor van gemaakt. Het dragen van een helm is dan ook bij wet verplicht gesteld, zowel voor de bestuurder als voor de bijrijder. Een brommer dient verder voorzien te zijn van een gele nummerplaat. Om op een brommer te mogen rijden heb je een bromfietsrijbewijs (A3) nodig en moet je tenminste 16 jaar oud zijn. Brommerbestuurders die beschikken over een auto- of motorrijbewijs (B of A), hoeven echter geen apart brommerrijbewijs meer te halen.
- Scooter: is een gemotoriseerde tweewieler waarbij je allebei je benen naast elkaar op een verlaagd tussenstuk plaatst. Ook dit voertuig zal dus gemakkelijk herkenbaar zijn. Verder beschikt een scooter over dezelfde eigenschappen als een brommer en de bestuurder van een scooter zal zich dan ook aan dezelfde verkeersregels dienen te houden.
Leentip: Hoeveel geld kan ik lenen voor een moto?
Een verzekering voor je brommer of scooter vinden
Wettelijk ben je in België verplicht om minimaal een Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering (BA-verzekering) af te sluiten als je met een brommer of scooter de weg op wilt gaan. Dit is een verzekering die de schade zal dekken die je, als brommer- of scooterbestuurder, hebt veroorzaakt bij derden door een ongeval. De dekking heeft betrekking op zowel materiële schade als lichamelijk letsel van het slachtoffer.
Een verplichte BA-verzekering voor brommers en scooters zal echter niet je eigen letsel dekken als je zelf in fout bent gegaan en een ongeval hebt veroorzaakt. Indien je wel wilt genieten van een volledige dekking, dan kun je een aanvullende waarborg Bestuurdersverzekering afsluiten.
Bekijk ook: Heb ik naast een verzekering ook pechverhelping nodig?
Verzekering brommer klasse A en klasse B
In ons land wordt er een duidelijk onderscheid gemaakt tussen brommers klasse A en brommers klasse B.
- Brommer klasse A heeft een maximale snelheid van maximaal 25 kilometer per uur. Om een dergelijke brommer te mogen besturen is geen specifiek rijbewijs vereist.
- Brommer klasse B heeft een maximale snelheid van 45 kilometers per uur en vereist een specifiek rijbewijs categorie AM, waarvoor je zowel een theoretisch als een praktisch examen af dient te leggen. De cilinderinhoud van een brommer klasse B mag bovendien de 49cc niet overschrijden.
Verzekeringen voor een brommer of een scooter kunnen in de regel alleen af worden gesloten voor mensen die wettelijk woonachtig zijn in België en voor voertuigen die in ons land geregistreerd staan. De dekking van de brommer- of scooterverzekering is geldig in landen die op de groene kaart aan staan gegeven en zal een contant karakter hebben.
Waarom een kilometerverzekering voordelig zou kunnen zijn
Op het moment dat je niet vaak met je brommer of scooter de weg opgaat, loop je dus ook minder risico om betrokken te raken bij een verkeersongeval. De kans dat je dus een beroep moet doen op de verzekering zal dan eveneens minder groot zijn. Een reguliere verzekering voor een brommer of scooter zal echter uitgaan van een vaste premie per jaar. Daarentegen wordt bij een kilometerverzekering de premie bepaald aan de hand van het aantal kilometers dat je op je brommer of scooter hebt gereden in een bepaald verzekeringsjaar.
Je hoeft in dat geval dus niet mee te betalen voor de kilometers, en dus het gelopen risico op een ongeval, van alle andere brommer- of scooterbestuurders. Je zult daardoor uiteindelijk veel voordeliger uit zijn omdat de premie een stuk lager uit zal vallen. Daarbij komt verder dat een kilometerverzekering los staat van de dekking die je geniet als je gebruikmaakt van een bepaalde verzekeringsformule voor je brommer of scooter.