Voorschrijf- en reservatietool laat u zelf coronatest reserveren en ontlast de huisartsen

De huisartsen staan onder zware druk als eerstelijnsverzorging tijdens de coronapandemie. Door twee nieuwe tools moet die druk afnemen, zegt Karine Moykens, van het Interfederaal Comité Testing en Tracing.

Iedereen die een vraag heeft over corona, een positieve test, quarantaine of isolatie, komt terecht bij de huisartsen. Omdat zij ook momenteel alle testen moeten voorschrijven en opvolgen, komt er nu een voorschrijftool en reservatietool.

Voorschrijven en zelf reserveren

De voorschrijftool moet het eenvoudiger maken om een test voor te schrijven voor een patiënt die coronasymptomen vertoont. Daarna kan die zelf aan de slag met de reservatietool om een slot te boeken om de test te laten uitvoeren. Ten laatste dinsdag gaan de twee online.

Karine Moykens is als secretaris-generaal van het departement Welzijn en Volksgezondheid van de Vlaamse overheid verantwoordelijk voor de contactopvolging.

Minister voor Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) had al gezegd dat er meer geld zou vrijkomen voor de gezondheidszorg. Er komen extra psychologen en er komt meer broodnodig personeel. Ook aan de paperassen waar huisartsen mee geconfronteerd worden, onder andere voor het voorschrijven van testen, zou een eind gemaakt worden. Deze twee tools zijn daar een voorbeeld van.

Bedrijfsartsen en schoolartsen

Daarnaast wordt de last ook gedeeld. Schoolartsen en bedrijfsartsen zullen nu namelijk ook testen kunnen voorschrijven. ‘De voorschrijftool is een instrument waarmee ook bedrijfs- en schoolartsen de mogelijkheid krijgen om testvoorschriften en quarantaineattesten uit te schrijven’, zegt Moykens daarover in ‘De ochtend’ op Radio 1. ‘Zij zullen daar ook de testresultaten zelf kunnen raadplegen’.

Ook voor contacttracing en om de verspreiding van het virus tegen te gaan in bedrijven en scholen, is dat belangrijk. ‘Als een bedrijfsarts de resultaten niet zou kunnen zien dan moet hij rondbellen naar de verschillende testcentra in het land, want ook de werknemers wonen verspreid. In de nieuwe tool krijgt ook de bedrijfsarts, en niet alleen de huisarts, de resultaten te zien en kan hij meteen actie ondernemen’, klinkt het bij Moykens.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.