Amerikaans opiatenschandaal: Farmagroep Purdue treft miljardenschikking

In de Verenigde Staten heeft het failliete farmabedrijf Purdue, fabrikant van de zware pijnstiller OxyContin, met de autoriteiten een schikking getroffen. Het bedrijf lag aan de basis van groot opiatenschandaal en heeft nu met de overheid een akkoord gesloten om in totaal meer dan 8,3 miljard dollar te betalen. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie gemeld.

De schikking biedt Purdue de kans om burgerlijke en strafrechtelijke procedures rond het schandaal op federaal niveau af te sluiten. Verschillende leden van de miljardairsfamilie Sackler, eigenaar van het bedrijf, moeten samen nog eens 225 miljoen dollar betalen.

Fraude

Daarnaast zal Purdue ook schuldig pleiten aan inbreuken tegen diverse Amerikaanse federale wetten. Onder meer werd het bedrijf beticht van samenzwering met de bedoeling om fraude te plegen. Het ministerie merkte daarbij op dat het strafrechtelijk onderzoek naar de verantwoordelijken wel gewoon verder gaat.

OxyContin is een erg zware pijnstiller die door Purdue agressief werd gepromoot. Het product wordt gezien als het geneesmiddel dat mee de opiatencrisis heeft veroorzaakt. Daarbij raakten vele duizenden Amerikanen verslaafd aan pijnstillers op basis van opiaten. 

Het begin van de Amerikaanse opiatencrisis gaat een twintigtal jaar terug. Farmabedrijven begonnen toen bijzonder zware pijnstillers op basis van opiaten op de markt te brengen. Het verslavende effect van de producten werd echter geminimaliseerd.

Omstreden

Vele patiënten raakten verslaafd en stapten zelfs over naar heroïne. Later kwamen nog veel krachtigere en meer dodelijke synthetische opiaten op de markt. De Amerikaanse opiatencrisis heeft sindsdien naar schatting aan 450.000 mensen het leven gekost. Minstens twee miljoen Amerikanen zijn verslaafd. 

De getroffen regeling met het Amerikaanse gerecht is omstreden. De farmagroep vroeg vorig jaar het faillissement aan, nadat er door Amerikaanse steden en staten honderden rechtszaken tegen het bedrijf waren aangespannen. Critici zien het faillissement als een manoeuvre van Purdue om de verantwoordelijkheid te ontlopen en de bezittingen van de Sacklers te sparen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.