‘Helft van nieuwe besmettingen tijdens tweede golf was oude infectie’

Was er deze zomer wel echt sprake van een tweede golf? Uit testresultaten van een groot labo, die de krant Het Laatste Nieuws kon inkijken, blijkt dat heel wat mensen die in de zomermaanden positief testten niet meer besmettelijk waren.

Die mensen liepen rond met een oude infectie en werden dus onnodig in quarantaine geplaatst. Bovendien zetten die vermeende nieuwe besmettingen een volledig circus in gang: strengere maatregelen, striktere bezoekregelingen in scholen, contacttracing waarbij mensen in de buurt geweest waren van een besmettelijk persoon die het virus in realiteit niet meer kon verspreiden.

Het probleem zit hem bij de zogenaamde PCR-testen die de dokters uitvoeren. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat die testen deeltjes van het virus tot 83 dagen – oftewel bijna drie maanden – na een infectie kunnen vinden. Het is geweten dat een positieve coronatest niet automatisch betekent dat u nog besmettelijk bent. Als het om een kleine minderheid van het totale aantal positieve tests gaat, is de impact gering.

Patroon

Het Laatste Nieuws vond echter bewijs dat het afgelopen zomer om erg veel gevallen ging. Uit resultaten van één van de grootste labo’s in ons land – AZ Delta in Roeselare – blijkt dat in juni, juli en augustus bijna de helft van alle positieve cases eigenlijk mensen met een oude infectie waren. In Gent, Brugge en enkele andere regio’s zou hetzelfde patroon opgemerkt zijn.

‘In juli viel het mij op dat er in ons ziekenhuis plots meer mensen positief testten met hoge CT-waarden. Toen ik die gevallen van dichterbij bestudeerde, ontdekte ik dat het telkens om mensen met een oude infectie ging. Ze droegen amper nog virus bij zich en de weinige deeltjes die ze hadden, bleken klinisch niet relevant’, zegt microbioloog Louis Ide van AZ Jan Palfijn in Gent.

Oude infectie of vals positief?

Enkel in Antwerpen zou er wél duidelijk sprake geweest zijn van veel nieuwe besmettingen. Het is dus goed mogelijk dat de verspreiding daarbuiten relatief beperkt was. ‘Het zou zeer interessant zijn om dat grondiger te bestuderen’, vindt professor en microbioloog Herman Goossens (UZ Antwerpen), die daarin bijgetreden wordt door Louis Ide.

‘We zouden grondig moeten nadenken over wanneer we mensen met een positieve test niet langer als besmettelijk beschouwen. Het heeft immers een impact op heel wat zaken: van persoonlijke quarantaines over schoolsluitingen tot de coronacijfers’, besluit Goossens.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.