Nederland heeft mogelijk dubbel zoveel coronadoden als gedacht

In Nederland zou het aantal coronadoden mogelijk dubbel zo hoog zijn als tot nu toe gedacht. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).


Officieel stierven in Nederland volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 6.145 mensen aan de gevolgen van Covid-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2. De telmethode van onze noorderburen kreeg echter al vaker kritiek. Zo zouden veel ouderen die sterven in woonzorgcentra niet meegeteld worden als ze niet expliciet getest zijn op het coronavirus, zelfs al is er een sterk vermoeden dat ze besmet waren.

Oversterfte

Volgens velen is het dan ook correcter om te kijken naar de oversterfte in het land tijdens de coronacrisis. Maar ook voor die telling zijn er veel methodes. Het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft nu op basis van een nieuwe methode een schatting proberen maken van het werkelijke aantal coronadoden in het land.

‘De methode (dynamisch regressiemodel) biedt een consistente inschatting van de onzekerheid rondom de oversterfte en kan de relatie duiden tussen de geregistreerde Covid-19 sterfte en de totale sterfte gerelateerd aan corona’, schrijft het CBS op zijn website.

10.164 doden

Die methode gebruikten ze om te kijken naar de periode van 9 maart tot en met 24 mei. Volgens hen stierven toen 10.164 mensen in Nederland aan Covid-19. Het CBS houdt wel rekening met bepaalde onzekerheden in hun telling waardoor het aantal volgens hen tussen 8.593 en 11.691 ligt.

Dat aantal ligt dus een stuk hoger dan de 5.900 officieel geregistreerde coronadoden in diezelfde periode. Het CBS concludeert daarom dat er bij elke tien geregistreerde dodelijke slachtoffers nog eens vijf tot tien meer mensen overleden aan Covid-19. Vooral in het begin van de epidemie zouden veel coronadoden niet zijn meegeteld omdat toen nog onvoldoende getest is.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.