Donald Trump heeft dinsdag een presidentieel decreet getekend waarmee de geprivilegieerde handelsstatus van Hong Kong met de Verenigde Staten beëindigd wordt. Tegelijkertijd tekende de Amerikaanse president een wet die de weg vrijmaakt om China te sanctioneren in het geval van overheidsrepressie.
De maatregelen zijn een reactie op de draconische nationale veiligheidswet die China aan Hong Kong oplegde. ‘Vandaag heb ik een wet en een decreet ondertekend om China ter verantwoording te roepen vanwege de onderdrukking van het volk van Hong Kong’, verklaarde de Amerikaanse president tijdens een, zelfs voor zijn doen, zeer onsamenhangende persconferentie.
Hong Kong = China
De ‘Hong Kong Autonomy Act’ werd goedgekeurd door het Congres. ‘De wet geeft mijn regering krachtige nieuwe instrumenten om individuen en entiteiten verantwoordelijk te houden voor de onderdrukking van vrijheden in Hong Kong’, benadrukte Trump.
Het presidentieel decreet, een andere wetgevend instrument, beëindigt de speciale handelsstatus die de VS aan Hong Kong toekende. Wat de Amerikaanse overheid betreft, is er nu geen onderscheid meer tussen de voormalige semi-autonome regio en het Chinese vasteland. ‘Er zal dus geen speciale economische behandeling meer zijn, en geen export van gevoelige technologieën’, aldus Trump.
Volgens Trump betekent de groeiende invloed van Peking het einde van de economische macht van het financieel centrum van Azië. Banken die Chinese functionarissen helpen om de nationale veiligheidswet toe te passen, zullen gesanctioneerd worden onder de ‘Hong Kong Autonomy Act’.
Trump voorspelt ook een hersenvlucht uit Hong Kong. ‘Hun vrijheid is afgenomen, veel mensen zullen vertrekken’.
Bizarre persconferentie
Daarna veranderde de persconferentie – die enkel georganiseerd was om de wet en het decreet aan te kondigen – al snel in een campagnebijeenkomst, waarbij de president 63 minuten lang zijn gedachtestroom de vrije loop liet.
Trump sprong schijnbaar willekeurig van het ene onderwerp naar het andere, vaak in dezelfde doorlopende zin. Het coronavirus, het klimaatakkoord van Parijs, Amerikaanse snelwegen die aan het afbrokkelen zijn, militaire uitgaven, handelsoorlog met Europa, zijn vriendschap met de Mexicaanse president, de doodstraf, … Het passeerde allemaal de revue.
Hoewel het opgezet was als een nieuwsconferentie, beantwoordde de president nauwelijks vragen van journalisten. ‘We zullen zulke persconferenties nog houden’, zei hij toen hij de one-man-show abrupt beëindigde.