In het meest pessimistische scenario zullen de wereldwijde toeristische inkomsten onder de invloed van de coronacrisis met 3.300 miljard dollar krimpen. De Verenigde Staten zullen daarbij het zwaarst worden getroffen, gevolgd door China. Dat blijkt uit een rapport van de Verenigde Naties.
De VN-organisatie Unctad (United Nations Conference on Trade and Development) gaat in de studie uit van drie mogelijke scenario’s, waarbij de lockdown-maatregelen respectievelijk vier, acht of twaalf maanden zouden duren. Indien de beperkingen tot vier maanden beperkt zouden blijven, moet volgens de Unctad met een verlies van 1.170 miljard dollar rekening houden.
In de Verenigde Staten zou in dat geval een verlies van 187 miljard dollar moeten registreren, gevolgd door China, waar de daling 105 miljard dollar zou bedragen. Thailand en Frankrijk zou elk ongeveer 47 miljard dollar toeristische inkomsten moeten inleveren. Maar ook kleine eilandstaten zouden zwaar kunnen worden getroffen.
Wanneer echter de beperkingen acht of twaalf maanden in voege zouden blijven, zou de wereldwijde toeristische schade volgens het rapport tot respectievelijk 2.220 miljard dollar en 3.300 miljard dollar kunnen oplopen.
Ook in deze twee scenario’s zouden de Verenigde Staten met de zwaarste verliezen worden geconfronteerd. In het meest pessimistische scenario zou het verlies voor de Verenigde Staten oplopen tot 538 miljard dollar. Dat zou 3 procent van het Amerikaanse bruto binnenlands product vertegenwoordigen.
Binnenlands en internationaal
‘Uit het rapport blijkt dat de schade aan het internationale toerisme tussen 1,5 procent en 4,2 procent van het wereldwijde bruto binnenlandse product zal wegvagen,’ benadrukt het rapport.
De onderzoekers geven niet aan welk scenario het dichtste bij de realiteit zal liggen. Een woordvoerder van de Unctad gaf wel aan dat het middelste scenario mogelijk een relatief realistisch beeld van de situatie zou kunnen schetsen.
‘Het internationale toerisme is door de coronapandemie nagenoeg volledig stilgevallen,’ zeggen de onderzoekers. ‘Door de lockdown die in vele landen is opgelegd, is echter ook het binnenlands toerisme in grote mate beknot.’
‘Hoewel sommige bestemmingen langzaam hun toeristische activiteit opnieuw beginnen op te nemen, zijn vele toeristen bang voor internationale verplaatsingen. Anderen kunnen zich door de economische crisis geen vakantie meer veroorloven.’
De Unctad zegt de regeringen op te roepen om de sociale bescherming van de getroffen werknemers in de zwaar getroffen landen te verbeteren.
Een aantal conclusies uit de studie zijn vergelijkbaar met de resultaten van een eerder rapport van de World Tourism Organization. Daarin werd een daling tussen 60 procent en 80 procent in de toeristische trafieken voorspeld. In het middelste scenario van de Unctad is er op dat vlak sprake van een daling met 66 procent.