Het hoogste wetgevende orgaan van China heeft de controversiële nationale veiligheidswet voor Hongkong goedgekeurd. Dat heeft de Chinese Communistische Partij zelf bekendgemaakt. De wet breidt de macht van de Communistische Partij in de semi-autonome regio van Hongkong aanzienlijk uit.
De Chinese autoriteiten krijgen door de wet bevoegdheden waardoor ze de oppositie in Hongkong hard kunnen aanpakken. De zet zal zo goed als zeker tegenmaatregelen uitlokken bij de VS en andere westerse landen.
Eén land, één systeem?
Het ingrijpende wetsvoorstel werd er op slechts twee weken doorgeduwd. Het toont de urgentie bij Peking, die zijn greep wil verstevigen op de voormalige Britse kolonie. Toen Hongkong in 1997 door de Britten werd overgedragen aan China, werd overeengekomen dat de regio een hoge graad van zelfstandigheid mocht behouden, en dat voor minstens 50 jaar lang. Daardoor heeft de semi-autonome archipel een eigen rechtssysteem en civiele vrijheden die op het Chinese vasteland ondenkbaar zijn: ‘één land, twee systemen’, heet dat concept.
Sinds vorig jaar is Hongkong echter in de greep van prodemocratische protesten, die de groeiende invloed van Peking aanklagen. De snelheid waarmee het wetsvoorstel er werd doorgejaagd, toont de urgentie die de Communistische Partij ervaart om Hongkong aan zich te binden. Veel details zijn er nog niet bekend, maar er zou wel een ‘nationale veiligheidsdienst’ worden opgericht in de semi-autonome regio, die er moet op toezien dat de Hongkongse burgers hun verplichtingen tegenover Peking nakomen.
Tegenmaatregelen
Critici vrezen dat de wetgeving de vrijheden en de rechtsstaat die van Hongkong het financieel centrum van Azië hebben gemaakt, zwaar zal aantasten. Peking heeft de wet trouwens opgelegd, zonder dat de lokale overheid enige inspraak had in het proces.
Het VK en de VS hebben al gewaarschuwd voor tegenmaatregelen indien de wet zou worden goedgekeurd. De Amerikaanse president Trump zei dat hij de handels-en reisprivileges van Hongkong zou intrekken. Ook de export van Amerikaanse wapens en ‘gevoelige technologie’ naar de regio zou worden stopgezet.
Het VK daarentegen zei dat het een ‘weg naar het (Brits) burgerschap’ zou openen voor Hongkongers die in aanmerking komen voor een Brits Overzees Paspoort. Bijna 3 miljoen inwoners van de rijke stadstaat zouden daarvoor in aanmerking komen.