Verenigd Koninkrijk wil zijn bedrijven beter tegen buitenlandse overnames beschermen

In het Verenigd Koninkrijk bereidt de regering zich voor om buitenlandse overnames met een striktere wetgeving te benaderen. Op die manier wil de Britse overheid beletten dat cruciale ondernemingen in buitenlands handen zouden kunnen vallen. Daarmee zou de nationale veiligheid immers in het gedrang kunnen worden gebracht. Dat heeft de Britse krant The Times gemeld.

Met de nieuwe maatregel wil de Britse regering zichzelf volgens de krant een efficiënt wapen verstrekken tegen een toenemende invloed van China in de economie van het land. Al binnen enkele weken zou de nieuwe wet aan het Britse parlement worden voorgelegd.

Gevangenisstraffen

De Britse premier Boris Johnson dringt aan op de introductie van een wetgeving die bedrijven verplicht bepaalde pogingen tot overnames te melden. Daarbij viseert Johnson vooral transacties die mogelijke veiligheidsrisico’s zouden kunnen opleveren.

Bij inbreuken tegen de nieuwe wetgeving riskeren de daders strafrechtelijke sancties. Dat gaat over schorsingen over boetes tot gevangenisstraffen.

Volgens het nieuwe voorstel worden bedrijven verplicht te melden wanneer een buitenlandse partij probeert om in hun kapitaal een belang van meer dan 25 procent te verwerven.

Die maatregel zou eveneens gelden voor de aankoop van activa of intellectuele eigendommen. Boris Johnson wil de wetgeving ook op academische partnerschappen en onderzoeksprojecten toepassen.

Spanningen

De maatregel kadert in de toenemende spanning tussen het Verenigd Koninkrijk en China. In januari werd de Chinese telecomgroep Huawei door de Britse regering als een probleembedrijf bestempeld. Boris Johnson stond daarbij ook onder druk van de Verenigde Staten en politici van zijn eigen partij.

Huawei krijgt vaker het verwijt dat het bedrijf zich bezondigt aan spionage voor de Chinese regering. De Chinese onderneming heeft die aantijgingen altijd met klem tegengesproken.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.