‘Aantal fusies en overnames zal met bijna derde dalen’

Het aantal fusies en overnames in België zal dit jaar met ongeveer 30 procent dalen. Ook die transacties voelen de impact van de coronacrisis. Dat blijkt uit enquêtes van de Vlerick Business School en Sowaccess, een Waalse instantie die ondernemingen steunt vertrekt bij acquisities of desinvesteringen, bij een groep experts, revisoren en banken.

Uit de studie bleek dat 60 procent van de respondenten verwacht dat het aantal fusies en overnames dit jaar in België een terugval met 30 procent zal laten registreren tegenover vorig jaar. ‘Toch zijn er nog steeds overnemers actief,’ merkt Laurent Wenric, manager van Sowaccess, in een commentaar op.

Het gaat onder meer om partijen die in de coronacrisis een aantal opportuniteiten zien om tegen voordelige prijzen activiteiten binnen te halen. De crisis zorgt er voor dat kandidaat-verkopers vaak hun vraagprijzen naar beneden moeten bijstellen. Niet zelden moeten de geplande desinvesteringen zelfs worden uitgesteld.

Wenric is echter van mening dat de vertraging slechts tijdelijk zal zijn. Hij verwacht dan ook dat de overnames weer zullen aanzwengelen. ‘Indien de crisis van korte duur is, kan een heropleving worden verwacht,’ zegt ook Mathieu Luypaert, professor aan de Vlerick Business School.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20