Robot wordt de grote winnaar van Covid-19

‘Arbeiders kunnen ziek worden en vermoeid raken, terwijl ‘social distancing’ de productiviteit kan hinderen. Robots hebben daar geen last van.’ Dat staat te lezen in het rapport ‘Can Pandemic-Induced Job Uncertainty Stimulate Automation?’ (‘Kan de door de pandemie veroorzaakte werkonzekerheid automatisering stimuleren?’). De auteurs zijn twee economen van de Federal Reserve Bank van San Francisco.

Werden er vorig jaar wereldwijd 350.000 robots aangekocht in de dienstverlenende economie, dan zal dat aantal in 2020 ongetwijfeld een flinke stijging kennen. Want de pandemie heeft grote aantallen ondernemingen doen sluiten, de vraag naar hun goederen en diensten – en dus ook de inflatie – doen dalen en de werkloosheid doen toenemen, aldus de economen Sylvain Leduc en Zheng Liu.

Bedrijven met robots heeft betere overlevingskansen

Toch is het niet allemaal slecht nieuws voor mensen. Want uit hun studie blijkt dat bedrijven die in het verleden taken die vroeger door mensen werden uitgevoerd gedeeltelijk aan robots hebben overgedragen een hogere productiviteit laten opmeten. In tijden van recessie compenseert die investering voor de impact van de werkloosheid en de dalende inflatie. Ook zijn deze bedrijven beter beschermd tegen werkonzekerheid veroorzaakt door de pandemie. Automatisering biedt zo’n bedrijf dus betere overlevingskansen.

In april verloren 20,5 miljoen Amerikanen hun job. Die ontslaggolf spaarde weinig sectoren. Maar volgens beide economen dreigt de dalende vraag naar goederen en diensten net een negatieve impact te hebben op automatisering. Dat is geen goede evolutie, stelt het duo, want indien automatisering de uitzondering en niet de regel is, zullen toekomstige onverwachte economische schokken tot nog grotere recessies leiden, met nog meer werkloosheid en meer deflatie.

Robots zijn actief in tal van economische sectoren. Logistiek en transport zijn waarschijnlijk de meest voor de hand liggende. In Lombardije werden recent ‘verpleger’-robots ingezet in de gezondheidszorg.

Robots zullen in de toekomst worden ingezet in de voedingsindustrie

Volgens de International Federation of Robotics (IFR) zullen in de toekomst robots vooral worden ingezet in de voedingsindustrie. In die sector zullen geautomatiseerde productielijnen voor de grootste verandering tekenen. 

Ultraperformante robots bestaan al: Flippy, een robot van het Californische bedrijf Miso Robotics bereidt hamburgers, kip en frieten.  BellaBot van het Chinese PuduTech heeft een robot ontwikkeld die horecapersoneel vervangt. Dan zijn er robots die cocktails bereiden en koffers dragen.

Goedkope robot kost nog 33.000 dollar

Nog volgens de IFR worden robots steeds goedkoper. Een robot die eenvoudige handelingen uitvoert in een logistiek centrum kostte vorig jaar 33.000 dollar. Robots die chirurgen assisteren bij operaties kosten nu nog iets meer dan een half miljoen dollar. Maar ook die worden goedkoper. Geschat wordt dat de prijzen van robots de komende jaren telkens met 5 procent zullen dalen.

Robots die eten bereiden en opdienen zijn vandaag nog uitzonderingen. Straks niet meer. De persoon die het eten bereidde had tot nog toe de sleutel in handen van een succesvol restaurantbezoek. Het coronavirus zal ook dat veranderen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.