Maar liefst drie van de vijf medische handschoenen op de wereld komen uit Maleisië. Door recente beperkingen moeten de handschoenfabrieken nu op halve kracht werken. Op die manier wil de overheid het coronavirus indammen.
Maleisië is het zwaarst getroffen land door het virus in Zuidoost-Azië. Er zijn 1.800 vastgestelde besmettingen en 17 doden. De overheid neemt dan ook strenge maatregelen om de verdere verspreiding van het virus in te perken. Buitenlanders mogen het land niet meer binnen en het leger werd ingezet om een sluiting van twee weken af te dwingen. Door de laatste maatregelen moeten fabrieken vanaf 18 maart de productie staken.
Tijdens deze crisis vertrouwen miljoenen gezondheidsmedewerkers op de productie van medische handschoenen. De grootste fabrikant van medische handschoenen ter wereld, Top Glove Corp Bhd, heeft de capaciteit om 200 miljoen handschoenen per dag te maken. Maar door een stopzetting van de leverancier zijn er slechts twee weken aan dozen over om ze in te verzenden, vertelde de oprichter aan Reuters. Voor Top Glove komt de productie van handschoenen niet in gevaar. Meer dan 80 procent van de fabrieken werken automatisch. Andere fabrieken komen wel in de problemen.
Helft personeel
Fabrikanten die essentieel worden geacht, krijgen toestemming om een vrijstelling aan te vragen. Toch kunnen ze maar met de helft van hun personeel werken om de kans op verspreiding van het virus op een drukke werkplek te verkleinen. Fabrieken moeten ook aan de binnenlandse vraag voldoen voordat ze hun producten mogen exporteren. Door de beslissing komt de handschoenenindustrie in Maleisië in de problemen.
‘Elke stopzetting van de productie- en administratieve segmenten van onze industrie zou een absolute stopzetting van de productie van handschoenen betekenen en zal rampzalig zijn voor de wereld’, zei Denis Low, de president van de Malaysian Rubber Glove Manufacturers Association. Dat verklaarde hij deze week volgens AP. Hij vermeldde ook dat de vereniging verzoeken had gekregen voor miljoenen handschoenen van ongeveer 190 landen. In een verklaring zei MARGMA dat de kosten met 30 procent zouden stijgen door de maatregelen en dat kopers ermee instemden dat te betalen.
Slechte werkomstandigheden
De handschoenensector in Maleisië is al veel in opspraak gekomen door de erbarmelijke werkomstandigheden. Arbeidsmigranten worden er mishandeld en blootgesteld aan giftige stoffen. Het is heet en vermoeiend werk.
Andere landen die handschoenen maken, waaronder Thailand, Vietnam, Indonesië, Turkije en vooral China, zien hun productie ook verstoord door het virus. Welke effect dit op onze voorraad zal hebben is nog niet geweten.