De Amerikaanse president Joe Biden en zijn echtgenote Jill waren vrijdagochtend in Rome te gast bij paus Franciscus. Naar goede gewoonte was Jill volledig in het zwart gekleed. De meeste dames moeten immers zwart, als een symbool van nederigheid, dragen. Want slechts een selecte groep vrouwen mag op audiëntie bij de paus voor witte kleding kiezen.
Het fenomeen gaat terug naar het zogenaamde privilegio-del-bianco, een traditie die aangeeft dat alleen een selecte groep van katholieke koninginnen en prinsessen witte kleding mogen dragen voor een ontmoeting met de paus. Op dit ogenblik genieten slechts zeven vrouwen het privilegio-del-bianco. Die groep wordt gevormd door de Spaanse koninginnen Sofia en Letizia, hun Belgische collega’s Paola en Mathilde, groothertogin Maria-Teresa van Luxemburg en de prinsessen Charlene van Monaco en Marina van Napels.
De traditie geldt niet voor katholieke presidenten zoals voormalig Argentijns staatshoofd Cristina Kirchner, katholieke echtgenotes van staatshoofden zoals de voormalige First Lady Jacqueline Kennedy of katholieke vrouwen van andersgelovige monarchen, zoals Maxima van Nederland.
Controverse
Ook prinses Marie van Liechtentstein en koningin Masenate Mohato Seeiso van Lesotho, nochtans echtgenotes van een katholiek monarch, mogen zich niet op het privilegio-del-bianco beroepen. De vrouwen moeten immers behoren tot de Rex Catholicissimus, een selecte titel die door de paus aan katholieke monarchen wordt gegeven en die meestal erfelijk is.
Prinses Charlene van Monaco zorgde dan ook tien jaar geleden voor de nodige controverse door in witte kleding op audiëntie te verschijnen. De monarchen van Monaco behoorden immers niet tot de Rex Catholicissimus. Het Vaticaan gaf nadien wel aan dat het privilège wel degelijk aan Charlene was toegekend. (mah)