Back Market, een Franse marktplaats voor herstelde smartphones en gadgets, heeft 41,5 miljoen euro durfkapitaal opgehaald. In een eerste tijd trachtte het bedrijf misnoegde consumenten verder te helpen die de mogelijkheden onderzochten om hun dure apparaten te herstellen. Maar al snel kwam het Parijse bedrijf tot het besef dat ze een kolossale markt hadden aangeboord.
Defecte tech-gadgets en andere apparaten werden in het verleden al snel vervangen door nieuwe eerder dan te worden gerepareerd. Dat gebeurde vaak omdat updates de oude toestellen onbruikbaar maakten en hardware bedrijven er de voorkeur aan gaven hun nieuwe producten aan de man te brengen.
Maar rechtszaken in tal van landen – Frankrijk voorop – en ‘het recht op herstelling’ in 17 Amerikaanse staten hebben bedrijven die het praktisch onmogelijk maken om hun apparaten te repareren (denk: Apple) verplicht hun strategie te wijzigen.
1 op elke 10 verkochte iPhones in de VS is gerepareerd
Dat heeft een markt van herstelde smartphones en andere gadgets gecreëerd die ondertussen enorme afmetingen begint aan te nemen. Niet iedereen heeft de middelen om 1.000 euro of meer op te hoesten voor een nieuwe iPhoneX. Zo was vorig jaar 1 op elke 10 in de Verenigde Staten verkochte iPhones een hersteld exemplaar.
De Fransen willen het fenomeen nu verder uitmelken door partnerships aan te gaan met een steeds groeiend aantal bedrijfjes dat smartphones en andere gadgets herstelt en die toestellen ook van een garantie van 6 maanden voorziet. Back Market functioneert als een soort tussenpersoon die deze bedrijfjes met potentiële klanten in contact brengt.
Back Market al actief in 6 landen
Back Market is ondertussen aan en indrukwekkend parcours bezig: de Fransen zijn operationeel in 6 landen – waaronder België en de VS – en lieten in 2017 een omzet van een kleine 100 miljoen euro noteren.
Met het geld willen de Fransen hun activiteiten in nog meer landen opstarten om hun voorsprong op concurrenten als iCracked, iFixit, Save en Repair Cafe verder uit te breiden. Met deze kapitaalronde en 270 partnerships met herstelfabrieken – lijken ze goed op weg om de ‘Amazon van de tweedehandstoestellen’ te worden.