Olieprijs daalt voor zevende week op rij. Wat is er aan de hand?

Nadat de prijs voor een vat olie in 2017 een stijging van 15% had laten optekenen, kwam daar in de eerste zes maanden van 2018 nog eens 25% bij. Toch wordt op de oliemarkten sinds enkele weken een omgeleerde tendens waargenomen, met verliezen voor Brent-olie (-7%) en WTI (-10%) op een maand. 

Vermoed wordt dat de haast eindeloze reeks economische sancties waarmee landen elkaar bekogelen op de vraag naar olie wegen. Ook de groter dan verwachte olievoorraden in de VS en de vrees dat de Amerikanen de markten met schalie-olie zullen overspoelen hebben de prijzen gedrukt. Verder lijkt de internationale gemeenschap niet langer onder de indruk van de quota die binnen de OPEC werden afgesproken.

Stilte voor de storm?

Ook het Internationaal Energie Agentschap (IEA) heeft het in zijn maandelijks rapport over een terugkeer van de kalmte op de oliemarkten, maar vreest dat die niet van lange duur zal zijn. Volgens het IEA dreigt het aanbod wel degelijk in gevaar te komen eens het embargo tegen Iraanse olie op 4 november in werking treedt. Landen die dan nog olie uit Iran invoeren, kunnen dan niet langer handel drijven met de VS. Het IEA verbaast zich ook over de productiedaling in juli in Saoedi-Arabië. Het koninkrijk pompte vorige maand dagelijks 110.000 vaten minder op dan eerst aangekondigd. Die daling is wel gecompenseerd door een grotere productie in de VAE, Nigeria en Koeweit.

Wat brengt de toekomst op langere termijn? 2 scenario’s

Op langere termijn lijken zich twee kampen te ontwikkelen:

– aan de ene kant degenen die denken dat de doorbraak van de elektrische wagen en hernieuwbare energie de volgende jaren de vraag naar olie zal drukken.

– Aan de andere kant degenen die grote tekorten anticiperen nu oliemaatschappijen onvoldoende investeren in de ontginning van nieuwe olievelden omdat hun aandeelhouders winsten op korte termijn nastreven. Omdat ook de productie van schalie-olie onberekenbaar blijft en grote gaten zitten in het logistieke systeem om deze olie te transporteren vergroot volgens dit kamp de onzekerheid

De eerste groep ziet de olieprijs op termijn instorten, de tweede rekent met een vat olie a rato van 150 dollar of meer.

Zuurstof voor Trump

Opgemerkt kan worden dat de olieprijs sinds de verkiezing van Donald Trump in de VS enkel is blijven stijgen. Dat  de prijs de voorbije weken gedaald is geeft de controversiële president dan ook wat extra zuurstof in een land waar consumenten de prijs aan de pomp voortdurend in het oog houden.

Trump had zelfs gesuggereerd om strategische oliereserves vrij te geven om de prijs aan de pomp te verlagen in de aanloop naar de tussentijdse verkiezingen. Maar volgens analisten zou dat weinig effect hebben op de prijzen.


© EPA

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.