Dit gebeurt met je ogen wanneer je voortdurend naar een beeldscherm kijkt

Wie te lang naar een beeldscherm staart, krijgt al eens last van vermoeide ogen. Na een tijdje worden de symptomen erger en krijg je last van hoofdpijn, slapeloosheid, brandende ogen of troebel zicht. Dit gebeurt met je ogen wanneer je de hele dag naar een scherm kijkt.

Bijna twee op drie Amerikanen hebben last van problemen met hun ogen als gevolg van het langdurig gebruik van elektronische toestellen zoals computers, tablets en mobiele telefoons. Voor velen onder ons is de gloed van een gsm het eerste licht dat we ’s ochtends zien wanneer we wakker worden. En ’s avonds is dat kleine schermpje het laatste wat we zien voor we in slaap vallen. De rest van de dag vullen we met het lezen van documenten en e-mails, Facebook en Netflix.

Vooral op het werk worden onze ogen zwaar op de proef gesteld. Daar is het nu eenmaal onderdeel van je job om een hele dag naar een computerscherm te kijken. Vroeger was dat allemaal niet mogelijk en daar knelt het schoentje: onze lichamen zijn gewoon niet gemaakt voor onze moderne levensstijl en voor de moderne werkvloer. Wat er met onze ogen gebeurt, is een soort verborgen epidemie. Volgens artsen zal het alleen maar erger worden. En toch is het te vermijden.

Altijd online

Technologie heeft de druk op onze ogen serieus verhoogd. Tv is niet langer de grootste boosdoener, hoewel we sinds de jaren 50 wel twee keer langer televisie kijken. Het staren naar een beeldscherm neemt vooral buiten de huiskamer toe. Volgens ratingbureau Nielsen spenderen Amerikanen van 18 jaar of ouder gemiddeld 11 uur per dag gericht op hun tv, smartphone en computerscherm.

We vinden het normaal dat er een e-mail kan worden gestuurd die we om het even waar kunnen lezen. Dankzij Facebook kunnen we ook op tal van nieuwe manier digitaal communiceren. Chatten, Facetime, … het wordt alleen maar erger. Citrix meldt dat werknemers tegen 2020 gemiddeld zes verschillende toestellen zullen gebruiken.


© Statista

Vermoeide ogen

Uiteraard hebben al die beeldschermen en computerschermen een negatieve invloed op onze ogen. De meerderheid van de Amerikanen meldt dat ze last hebben van gevolgen van overmatig schermgebruik. Zo’n 36 procent heeft last van de nek, schouders of rug, 35 procent zit met vermoeide ogen, 25 procent heeft vaak hoofdpijn, nog eens 25 procent heeft een wazig zicht, en 24 procent heeft droge ogen. In totaal heeft 73 procent van de volwassenen jonger dan 30 jaar minstens één van die symptomen.

Een andere zorg is het soort licht dat door de meeste digitale toestellen wordt geproduceerd. We weten dat ultraviolet licht een onzichtbaar gevaar is voor onze ogen, maar ook het licht dat van je gsm of computerscherm komt is gevaarlijk. Het is licht dat een hoge hoeveelheid energie bevat. Blauw licht bevat meer energie dan warme kleuren zoals oranje en rood. Het is aanwezig in zonlicht, maar dus ook in digitale schermen. Doorgaans maakt blauw licht in onze omgeving ons gewoon alerter, maar als je er te veel van toegestuurd krijgt, dan kan je er ook slecht van slapen.

We slagen er ook niet in om blauw licht weg te filteren. In het slechtste geval kan ons zicht er echt van verslechteren en dat is onomkeerbaar.

Oplossingen

Gelukkig zijn er manieren om de schade te beperken. Maar in elk geval zullen mensen zich bewust moeten zijn van het probleem en bereid moeten zijn om iets aan hun levenswijze te veranderen. Het is nog het gemakkelijkste om iedere twintig minuten zo’n 20 seconden pauze te nemen. Gewoon even wegkijken naar iets wat ongeveer vijf tot zes meter van je verwijderd is. Je kan ook iets vaker met je ogen knipperen. Meestal doe je dat juist minder wanneer je naar een scherm staart. Daardoor drogen je ogen uit. De helderheid van je beeldscherm aanpassen en verder gaan zitten is ook een nuttig alternatief.

Er zijn ook technologische oplossingen. Zo heeft Apple de optie Night Shift ontwikkeld. Daarmee worden de kleuren op het beeldscherm naar het warmere stuk van het visuele spectrum verschoven. F.lux is nog een app die je kunt downloaden en die ongeveer hetzelfde doet.

Bescherm je ogen door contactlenzen te dragen. Er zijn ook zachte contactlenzen die speciaal ontworpen zijn om verlichting te geven bij het voortdurend kijken naar een scherm. Vraag hiernaar bij een opticien bij jou in de buurt. Ook bestaan er lenzen die blauw licht kunnen blokkeren. Die technologie zal met nog meer oplossingen komen, maar we moeten ons bewust zijn van de gevaren die onze ogen iedere dag lopen. En we hebben er maar twee, dus we kunnen er best zorg voor dragen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.