Je ogen en beeldschermwerk: respecteer de 20-20-20-regel

Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat kijken we naar het felle blauwe licht van computers, smartphones, televisies en/of tablets. Omdat dat bijzonder vermoeiend is voor onze ogen raden oogartsen hun patiënten aan de 20-20-20-regel te volgen. Er bestaat zelfs gratis software die je kan helpen die eenvoudige regel te volgen.

Dit is de regel: elke 20 minuten zou een beeldschermgebruiker minstens 20 seconden moeten wegkijken naar een object op een afstand van 20 Brits-Amerikaanse voet (dat is 6 meter). Omdat 20-20-6 niet lekker bekt, hebben we voor 20-20-20 gekozen.

Wie deze regel volgt zal snel merken dat z’n ogen na een lange werksessie achter een computer of laptop minder vermoeid aanvoelen. Het werken op een computerscherm vermoeit onze ogen omdat we vergeten te knipperen als we met onze ogen te dicht bij dat scherm zitten, aldus de experts. Daardoor kunnen de ogen ook rood en gezwollen aanvoelen.

Software

Omdat de meeste mensen het moeilijk vinden zichzelf eraan te herinneren dat ze even moeten wegkijken van het scherm bestaat er gratis software die daarbij kan helpen. Eén van die programma’s, voor computers die het Windows-besturingssysteem draaien, is Eyes Relax. Dat programma toont op vooraf bepaalde intervallen een herinnering dat de gebruiker z’n ogen even moet laten rusten.

Er kunnen korte pauzes ingelast worden en voor gebruikers die dat wensen ook langere pauzes op grotere intervallen.

Radio Highlights
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Markten
My following
Markten
BEL20