De opmars van superdiscounters zoals Aldi en Lidl vormt een bedreiging voor de Colombiaanse bananenproducenten. Dat zegt Chase Purdy, redacteur voeding en landbouw bij het magazine Quartz. De producenten zeggen door de lagere tarieven niet langer meer op een winstgevende manier te kunnen werken. Gewaarschuwd wordt voor bezuinigingen die de kwaliteit van het product zouden kunnen aantasten.
“De supergoedkope discounters veroveren in de voedingssector een steeds groter marktaandeel,” zegt Chase Purdy. “Vooral de Duitse retailers Aldi en Lidl hebben de voorbije periode hun positie in de Europese Unie en de Verenigde Staten kunnen versterken.”
“Uiteindelijk willen de superdiscounters een marktaandeel van 20 procent verwerven. Daarbij worden prijzen gehanteerd die het mogelijk maken om met groepen zoals Walmart of Food Lion te concurreren. De meedogenloze strijd voor de consument dreigt echter zware consequenties te hebben voor de producenten, die vaak niet meer in hun levensonderhoud dreigen te kunnen voorzien.”
Kwaliteit
Aldi maakte recent bekend de aankoopprijs van een doos bananen vanaf volgend jaar met 0,60 dollar te verlagen. Die eenzijdige beslissing is door de Banana Association of Magdalena and La Guajira (Asbama), een sectororganisatie van bananenproducenten in Colombia, op zware kritiek onthaald. De producenten verkopen hun producten voor een bedrag tussen 7 dollar en 16 dollar voor een doos van achttien kilogram.
“Het is nog onduidelijk waar de bedoelde besparingen – bij de klanten van Aldi of elders in de keten van de voedselvoorziening – terecht zouden komen,” zegt Purdy. “De bananenboeren hebben echter gewaarschuwd voor belangrijke consequenties.”
“In eerste instantie dreigen de boeren door de prijsverlaging niet langer in hun levensonderhoud te kunnen voorzien,” zegt Asbama. “Daarnaast dreigt echter ook de algemene kwaliteit van de arbeid – maar daarmee ook de kwaliteit van het product – te worden ondermijnd.”
“De boeren moeten meestal voldoen aan vereisten die door retailers zoals Aldi of organisaties zoals Fair Trade op het gebied van arbeid, sociale voorzieningen en milieubeheer worden gesteld. Dat is perfect voor een verkoper zoals Aldi, die zijn voorraden aan zijn klanten immers als een duurzaam en arbeidsvriendelijk product kan promoten. De kosten van die vereisten moeten echter volledig door de producenten worden gedragen.”
Duurzaam
“De boeren hebben gedreigd om de aangekondigde prijsverlaging met bezuinigingen in het productieproces te verwerken,” aldus nog Asbama. “Daardoor zouden banen verloren kunnen gaan of zouden projecten op het gebied van duurzaamheid kunnen worden afgebroken. Een eenzijdige prijsverlaging zou ingaan tegen het concept van de duurzame productie.”
Daarom wordt aan Aldi gevraagd zijn beslissing te herzien. Het bedrijf maakt van zijn groot marktaandeel gebruik om van zijn toeleveranciers op een agressieve manier lagere prijzen te eisen. Sommige partijen geven toe, terwijl andere leveranciers de samenwerking stopzetten. Het is echter niet altijd gemakkelijk om Aldi het hoofd te bieden.
De landen met de hoogste prijzen voor bananen situeren zich grotendeels in Europa, al staat Zuid-Korea op kop met een bedrag van 3,94 dollar per kilogram. De Verenigde Staten volgen met een bedrag van 1,48 dollar pas op een 38ste plaats. Helemaal onderaan staat Egypte met 0,65 dollar.
Door het nieuwe prijsbeleid zouden volgens Purdy een aantal Europese landen uit de top van de rangschikking kunnen wegvallen.