Wanneer ouders scheiden, moet de persoon die de kinderen niet bij zich heeft in de meeste gevallen een maandelijkse alimentatie betalen. Het is mogelijk om een deel van de betaalde onderhoudsuitkering te recupereren via de personenbelasting. De regering-De Wever wil nu die fiscale aftrek verminderen.
Key takeaways
- De regering-De Wever wil de fiscale aftrekbaarheid van de betaalde alimentatie stelselmatig verlagen van 80 naar 50 procent.
- De Arizona-coalitie wil met die hervorming volgend jaar al 18,4 miljoen euro besparen, een bedrag dat in 2028 moet oplopen tot 56,5 miljoen.
- Experts waarschuwen dat onderhoudsbetalers massaal naar de rechtbank zullen trekken om het bedrag dat ze maandelijks moeten betalen te laten verlagen.
Duiding: Wie betaalt alimentatie bij een echtscheiding?
- De persoon die de kinderen niet bij zich heeft moet een onderhoudsuitkeringen betalen aan zijn of haar ex-partner. Dat geld is bedoeld voor de opvoedings- en onderhoudskosten van het kind.
- Ook wanneer er geen kinderen betrokken zijn bij een scheiding wordt er soms alimentatie betaald.
- Dat kan met wederzijdse toestemming waarbij de ex-partners duidelijke afspraken maken over de alimentatie.
- Bij een scheiding op grond van onherstelbare ontwrichting kan de economisch zwakke ex-partner onderhoudsgeld krijgen als hij of zij aantoont die nodig te hebben.
- Naargelang de evolutie van de financiële situatie van de ex-partners, kan de alimentatie stijgen, dalen of opgeheven worden.
- Wie alimentatie betaalt, kan die fiscaal in mindering brengen. Die belastingvermindering bedraagt 80 procent, verrekend in de hoogste inkomstenschijf.
- De meeste ouders die werken, zitten doorgaans in de hoogste belastingschijf. Dat betekent dat voor elke 100 euro die aan onderhoudsgeld wordt betaald er 40 euro (100 euro x 80% x 50%, red.) via de personenbelasting wordt gerecupereerd.
Vermindering fiscale aftrek alimentatie
In het nieuws: De federale regering wil het huidige systeem hervormen.
- In het regeerakkoord staat dat het de bedoeling is om de fiscale aftrek te verminderen van 80 naar 50 procent.
- Fiscalist Ive Rosseel waarschuwt in een gesprek met HLN.be dat die ingreep dit jaar al gevolgen kan hebben voor wie een onderhoudsuitkering moet betalen. “De betaalde alimentatie in 2025 zal nog ongeveer voor 70 procent aftrekbaar zijn, om vervolgens in 2026 te zakken tot 60 procent en tot 50 procent in 2027”, verduidelijkt hij.
- Rosseel duidt met een cijfervoorbeeld hoe groot de impact zal zijn van die wijziging. Stel, je betaalt 300 euro alimentatie per kind, per maand. In het huidige systeem betekent dat een fiscaal voordeel van 2.880 euro per jaar. Volgend jaar al zakt dat met 10 procent, wat neerkomt op 360 euro minder. In 2028 zal dat fiscaal verlies oplopen tot 1.080 euro per jaar. Mensen met meerdere kinderen worden nog dieper in hun portefeuille getroffen.
- De regering wil met die hervorming volgend jaar al 18,4 miljoen euro besparen, een bedrag dat in 2028 moet oplopen tot 56,5 miljoen.
- Op dit moment is er nog geen wettekst. “De exacte timing daarvan moeten we nog binnen de regering bespreken”, klinkt het op het kabinet van bevoegd minister van Financiën Jan Jambon (N-VA).
Stormloop rechtbanken
Ook dit: Het kabinet voegt eraan toe dat er ook een stop zal worden gezet op de aftrekbaarheid van onderhoudsuitkeringen die naar niet-Europese landen gaan.
- “Dat wordt wel zo snel mogelijk van kracht. De wetswijziging gaat ook samen met een graduele verhoging van de belastingvrije som, waardoor de impact beperkter zal zijn dan hierboven aangehaald. Uiteindelijk moet dit verschillen in belastingdruk – afhankelijk of je alleenstaand, gehuwd of gescheiden bent – uitvlakken”, klinkt het in een reactie aan HLN.be.
Vooruitblik: Experts verwachten dat onderhoudsbetalers massaal naar de rechtbank zullen trekken om het bedrag dat ze maandelijks moeten betalen te laten verlagen.
Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.