Ondanks alle beloften die bitcoin en gelijkaardige technologieën hebben gemaakt, blijven we 10 jaar later nog steeds wachten op een ‘killer app’. Net dat is het enige wat echt nodig is opdat iedereen cryptomunten gaat gebruiken.
De totale waarde van alle cryptomunten daalde het voorbije weekeinde onder de 200 miljard dollar, zo’n 76% minder dan tijdens de piek in januari, toen zo’n 832 miljard dollar in crypto’s werd opgemeten. Toch is de huidige 194 miljard dollar nog steeds meer dan de 140 miljard, die exact een jaar geleden in de markt stak. Maar ondanks dat is de cryptocrash nu groter dan de dotcomcrash begin 2000.
Redenen voor de meest recente daling
Experts zien een aantal redenen voor de meest recente daling. Zo zette de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) zondag de handel in de Bitcoin Tracker One en Ether Tracker tijdelijk stop, wat het sentiment van Amerikaanse beleggers tegenover de crypromunten bitcoin en ethereum zeker geen goed heeft gedaan. Die trackers moesten een alternatief vormen voor de achterblijvende goedkeuringen voor Exchange Traded Funds (ETF’s of passief beheerde beleggingsfondsen). Maar die lijken er maar niet te komen, waardoor zowel cryptobeleggers als potentiële investeerders op hun honger blijven zitten.
Ook het gebrek aan transparantie, de bescherming van beleggers en marktintegriteit blijven de cryptowereld achtervolgen.
Waar blijft de ‘killer app’?
Maar in de Wall Street Journal ziet crypto-journalist Paul Vigna een veel tastbaarder reden voor de falende bitcoin:
“Iedereen was gek op bitcoin toen die in 2017 door het dak ging, maar vandaag is men minder happig nu men gezien heeft wat zich aan de andere kant van dat dak bevindt. Het krankzinnige enthousiasme, de koop-tegen-elke-prijs-gekte die 2017 kenmerkte… ze zijn in 2018 volledig omgekeerd.
Het echte probleem is dat ondanks alle beloften die deze technologie heeft gemaakt, we 10 jaar later nog steeds geen ‘killer app’ hebben – het enige wat echt nodig is opdat iedereen cryptomunten gaat gebruiken.
Dat men snel online geld kan overmaken is fantastisch, maar de gebruikerservaring blijft onhandig en voor de meeste mensen zelfs onbegrijpelijk. Daarenboven blijven de risico’s op hacks, scams en andere zeer aanwezig.”
Wat VisiCalc deed voor de PC…
Vigna maakt de vergelijking met de lancering van de eerste PC’s begin jaren 1980. De allereerste grote ‘killer app’ was niets anders dan een spreadsheetprogramma dat de naam VisiCalc (voor ‘visible calculator’ of ‘zichtbare rekenmachine’) droeg en met de Apple II kwam. Zeer snel werd het een onmisbare standaard die mensen naar de desktop leidde. Maar de cryptowereld wacht nog altijd op zijn versie van de VisiCalc.